26 mrt - Wandeling Eiland Nederhemert-Zuid

A.s. zondag 26 maart organiseert heemkundekring Onsenoort met gids Peter van der Velden een wandeling over het Eiland Nederhemert-Zuid. De twee uur durende wandeling begint om 10.00 uur bij de parkeerplaats vóór de speeltuin. Aanmelden voor deze wandeling is niet nodig. Verdere informatie kunt u krijgen bij het secretariaat via: 0416-320995.

Het hele eiland van Nederhemert-Zuid heeft de status van Rijksbeschermd Dorpsgezicht. De begrenzing volgt de bedding van oude en nieuwe rivierlopen. Het merendeel van de gebouwen heeft de status van Rijks- of gemeentelijk monument.
Vanaf de speeltuin, die inmiddels bijna 100 jaar oud is, lopen we langs het ‘Jagershuis’, De Schans, het Maasdal en de Moffendijk, waar vroeger de ‘dikke boom’ stond. We zien ‘het Aailand’, het Hemerste Veer en de grote eiken- en sequoiabomen bij het kasteel. Helaas kunnen we bij het 14e eeuwse kasteel niet naar binnen en moet Peter de uitleg bij het hekwerk geven. Ook komen we bij de 14e eeuwse kerk 'Eiland' van de Hersteld Hervormde Gemeente, bij het ernaast liggende kerkhof met een aantal monumentale grafzerken en bij enkele wederopbouwboerderijen.

Wandeling Nederhemert 01
Peter van der Velden, de gids bij de wandeling Nederhemert-Zuid

Wandeling Nederhemert 02
Kasteel Nederhemert met de prachtige sequoiabomen