28 okt t/m maa - Expositie 'Geluk in de vesting'

Wat is geluk? Zit geluk in welvaart, in gelijkheid of vrijheid? In gezondheid, vriendschap of liefde? Kan het geluk van een eeuw terug mensen nu nog inspireren of helpen het eigen geluk te relativeren? Kom het ontdekken in de expositie Geluk in de vesting, van 28 oktober 2017 tot en met maart 2018 in het Gouverneurshuis in Heusden.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, en staat dit jaar in het teken van het thema ‘geluk’. Dit thema inspireerde museum Het Gouverneurshuis om een fototentoonstelling over hele gewone Heusdenaren met ongewone verhalen te presenteren. Gewapend met een camera en notitieboekje is fotojournalist Jasper van Bladel voor ons op zoek gegaan naar de vele vormen van geluk die in Heusden voorkomen.

De zoektocht levert prachtige verhalen op over geluk, dat soms maar moeilijk van puur toeval is te onderscheiden. Over doodgewoon geluk, over zwaarbevochten geluk en over klein geluk door de ogen van een achtjarige. En wat te denken van die ultieme vorm van geluk: de romantische liefde?

De museumbezoeker kan zich vanaf 28 oktober laten verrassen door mooie fotoportretten, indringende verhalen en verrassende geluksgeschiedenis uit het heden én verleden. Want naast de hedendaagse portretten toont de expositie Geluk in de vesting ook geluk uit het archief. Foto’s, advertenties en krantenberichten afkomstig uit o.a. het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena laten prachtig zien op welke manier onze (over)grootouders geluk zochten en vonden.

26102017 PersberichtGouverneurshuis René Bax Foto Jasper van Bladel
René Bax, molenaar in Heusden. Foto Jasper van Bladel  

Groeiend geluk
Gedurende de expositieperiode kunnen alle bezoekers van het museum een eigen geluksboodschap achter laten op een tegeltje. Een tekening, herinnering of wens, alles is toegestaan, als het maar op een tegeltje past. Deze tegeltjes gaan samen een wand vormen en deel uitmaken van de expositie.

Over Jasper van Bladel
Fotograaf en journalist Jasper van Bladel (Gilze) is altijd op zoek naar interessante verhalen én interessante mensen. Hij is een verhalenverteller. Jasper werkt voor diverse bedrijven en media, waaronder enkele televisie-omroepen. Zo heeft hij jarenlang de bijzondere hoofdpersonen uit de televisieprogramma’s van Joris Linssen geportretteerd. Ook is hij als hoofdredacteur verbonden aan het magazine DIGIFOTO Pro. Daarnaast maakt hij ook eigen werk, gestoeld op een documentairetraditie. Kenmerken van het werk van Jasper zijn tijdloosheid, een klassieke lichtwerking, oprechte interesse en een ontwapenende werkwijze. Zijn fotoserie Portret van de Maas is eerder tentoongesteld in het Gouverneurshuis. 

26102017 PersberichtGouverneurshuis Jasper van Bladel Foto Jan Marijnissen
Jasper van Bladel. Foto Jan Marijnissen

Over Het Gouverneurshuis
Museum het Gouverneurshuis heeft als doel de geschiedenis en cultuur van Heusden en omgeving levend te houden. Het Gouverneurshuis is een plek waar cultuur in verschillende vormen samenkomt. Het monumentale gebouw herbergt niet alleen een museum met een bijzondere vaste collectie. Ook biedt het onderdak voor verrassende wisselexposities, film, kleinkunst, lezingen, theater en buitenexposities. Het bruist in het Gouverneurshuis!

Partners
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door de gemeente Heusden en door de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena heeft geassisteerd bij het selecteren van het historische bronnenmateriaal.

Informatie en openingstijden:

Het Gouverneurshuis
Putterstraat 14, Heusden
www.gouverneurshuis.nl

Van 28 oktober 2017 tot voorjaar 2018
Donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 11.00 – 18.00 uur 

Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstelling Geluk in de vesting te bezoeken is de toegang gratis.