17 jan - Lezing 'De Russische revolutie'

Op donderdag 17 januari om 20.00 uur organiseert Heemkundekring Op 't Goede Spoor een lezing over de Russische Revolutie.

Een eeuw geleden schudde Rusland op zijn grondvesten. Dat het half-‘achterlijke’ Rusland ten prooi zou vallen aan een rode revolutie had – behalve Vladimir Lenin - niemand durven voorspellen. Toch gebeurde dit. In maart 1917 werd tsaar Nicolaas II tot aftreden gedwongen. Vervolgens kwam in een zomer vol chaos de macht op straat te liggen. Ten slotte greep de bolsjewieken-partij van Lenin de macht. Deze Oktoberrevolutie vormde de intro voor een bizar experiment, dat het leven van miljoenen Sovjetburgers zou gaan raken. Om de communistische heilstaat te creëren, moest alles op de schop: de industrie, de landbouw, de cultuur, de menselijke ziel. Met miljoenen doden tot gevolg. En met zeer ingrijpende effecten op de internationale verhoudingen.

LezingRussischeRevolutie

Deze lezing zal verzorgd worden door de Waalwijkse historicus dr. Jan van Oudheusden. Hij zal op boeiende wijze ingaan op de oorzaken, het verloop en de gevolgen van dit drama. Jan van Oudheusden is oud-docent van het Dr.Mollercollege te Waalwijk en geeft colleges aan de seniorenacademie HovoBrabant te Tilburg. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan, waaronder geschiedenissen van Het Midden-Oosten, Amerika, China en de Eerste Wereldoorlog.

Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: Buurthuis 't Schooltje, Carmelietenstraat 56, Waspik
Gratis voor leden. Niet-leden zijn ook van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50.