‘Een vliegveld in Drunen’ in Het Streekarchief

Vanaf vrijdag 18 november zendt de Heusdense Televisie en Radio (HTR) weer een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief.

In Het Streekarchief vertelt streekarchivaris Hildo van Engen, directeur van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand kort over een bijzonder archiefstuk dat veilig opgeborgen ligt in het Streekarchief in Heusden. 

 3  Echo van het Zuiden 4 dec  1969

In deze negentiende uitzending gaan Van Engen en presentator Leo Swaans in op de opmerkelijke geschiedenis van het vliegveld van Drunen. In 1968 nam de Waalwijkse Kamer van Koophandel en een aantal ondernemers het initiatief om te komen tot een vliegveld in de Langstraat, om sneller op zakenreis te kunnen. Zo’n vliegveld kon ook dienen voor reclamevliegtuigjes en toeristische rondvluchten. Het gemeentebestuur van Drunen voelde wel voor een vliegveld binnen de gemeentegrenzen. Van Engen en Swaans beginnen bij de roeivijver aan de Duinweg, een locatie waarvoor juist op dat moment ambitieuze plannen gemaakt werden voor recreatieve voorzieningen, zoals een strand, watersportmogelijkheden en een caravanpark. Tussen de roeivijver en de Honderdbunderweg werd een ‘air-strip’ gepland, waarvoor het zakenleven de benodigde financiën bij elkaar bracht. Vanaf een platform zouden dagjesmensen er kunnen genieten van de opstijgende en landende vliegtuigjes. Maar dit plan werd nooit verwezenlijkt, want de landbouwers die de beoogde grond bezaten, wilden er geen afstand van doen.

roeivijver

Een jaar later was een andere locatie snel gevonden: een lange strook weiland tegen de Heidijk, ten oosten van de gemeentewerf. De plannen werden nog wat ambitieuzer: de firma King Air Services zou er vijf of zes vliegtuigjes plaatsen, er zou een verkeerstorentje worden gebouwd, en een douanekantoortje moest ook internationale vluchten mogelijk maken. Regionale kranten berichtten eind 1969 haast juichend dat het niet lang meer zou duren voordat het eerste toestel op ‘Vliegveld De Langstraat-Drunen’ zou landen. Zover zou het nooit komen, want toen de gemeente het bestemmingsplan ter inzage legde, werden maar liefst 666 bezwaarschriften ingediend, niet alleen afkomstig uit Drunen maar ook uit andere plaatsen in de omgeving en zelfs uit andere delen van Nederland. Geluidsoverlast en luchtverontreiniging werden het vaakst aangevoerd, maar ook werd verkeersoverlast op de Duinweg gevreesd, of zelfs het neerstorten van vliegtuigen boven het dorp Drunen. Een nertsenfokker meende dat de vliegtuigherrie ertoe zou leiden dat zijn nertsen hun jongen doodbeten, terwijl de huisarts meende dat hij de hartslag en de longen van zijn patiënten niet goed meer zou kunnen beluisteren. Burgemeester en wethouders schatten in dat het niet zou lukken de vele tegenstanders te overtuigen. Het voorstel aan de gemeenteraad werd ingetrokken, en de geschiedenis van het vliegveld van Drunen eindigde voordat de eerste vlucht een feit was.

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 18 november om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering en de vorige uitzendingen van Het Streekarchief bekeken kunnen worden.