Heemkundekring Onsenoort zoekt werken van Antoon Lommers voor inventarisatie

Zaterdag 4 februari a.s. is het honderd jaar geleden dat Antoon Lommers werd geboren in Elshout. Hij woonde in de Kerkstraat, waar hij zijn leven lang tekende en schilderde. De familie Lommers bezit nog ruim honderd olieverfschilderijen, aquarellen, potlood- en pentekeningen van zijn hand.

Antoon werd in 1917 geboren aan de Heusdenseweg in een eenvoudig arbeidershuisje. Na de lagere school ging hij werken bij een boer. Dit beviel hem allerminst, evenals later het werken in een meubelfabriek in Waalwijk. Op zestienjarige leeftijd begon hij als schildersknechtje bij Heintje Velthuizen in Drunen. Daar heeft hij het vier jaar volgehouden. De huisschilder werd op twintigjarige leeftijd een zelfstandige (wij zouden nu ZZP’er zeggen).

Antoon Lommers had ook een passie voor tekenen. Hij volgde in Waalwijk een tekencursus en was regelmatig in Elshout en daarbuiten te vinden met een tekenblok en zijn penselen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd zijn amateurkunstwerk talrijker en schilderde hij in opdracht. Hij tekende dorpsgezichten, stadsgezichten van Heusden, landschappen, mensen aan het werk, zijn kleinkinderen en vele huizen in Elshout. Naast tekenen en schilderen restaureerde hij ook antieke meubels en heeft hij onder andere de kruisweg in de Elshoutse kerk gerestaureerd.

Antoon Lommers is tot het eind van de 20e eeuw blijven tekenen en schilderen. Het bijzondere van Antoon Lommers is dat hij begin jaren 90 van de vorige eeuw zijn jeugdjaren vóór de Tweede Wereldoorlog op schrift heeft gezet. Dit heet ‘Elshout, dorpje aan de Scheet’. Een periode waarin de meeste bewoners van Elshout maar een karig bestaan hadden.

De heemkundekring wil in 2017 een inventarisatie maken van het werk van Antoon Lommers en het boek ’Elshout, dorpje aan de Scheet’ uitgeven. We weten dat er nog veel schilderijen van Antoon Lommers in Elshout en omgeving moeten zijn. De heemkundekring wil graag in contact komen met mensen die nog een echte ‘Antoon Lommers’ in hun bezit hebben.

Bent u in het bezit van een werk van Antoon Lommers en vindt u het leuk om uw medewerking aan dit project te verlenen, neem dan contact op met: Toon Groot 0416-375835 (het liefst tussen 17.00 en 19.00 uur) of stuur een e-mailbericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De werkgroep Antoon Lommers kan dan aan de slag gaan om er iets moois van te maken.


AntoonLommers1
Deel collectie 2016 (foto: Nico de Bonth)

AntoonLommers2
De Engstraat te Heusden, 1985 (foto: Nico de Bonth)