Nieuw boek 'Van grond tot mond'

De wereld van boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena en de Langstraat is in de afgelopen eeuw snel en ingrijpend veranderd. Wat er zoal veranderde is te lezen in het boek ‘Van grond tot mond. Boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena.’ Het is samengesteld door Bas van Andel en Teus van Tilborg en wordt uitgegeven door de Heemkundekring Onsenoort en de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena. Centraal in het boek staan de veranderingen gedurende de 20e eeuw in de hele voedselketen, van producent tot consument.

In het boek wordt vooral teruggekeken op de periode tussen 1930 en 1970. Niet zozeer naar het landschap zoals het er toen uitzag, maar wel naar de manier waarop boeren en tuinders voor het voedsel zorgden en hoe dit veranderde als gevolg van allerlei ontwikkelingen in de wereld. Hoe boerde men vroeger? Wat teelde en at men? Wat veranderde in keuken en tuin en wat is er verdwenen? Is er nog wat over van de vroegere producten en werkwijzen? In het boek is het te lezen en te zien. Het laat ook de verschillen en de overeenkomsten zien tussen de zandboeren in de Langstraat en de kleiboeren in het Land van Heusden en Altena.
Ook wordt verteld over de geschiedenis van boerenproducten, zoals zuivel, eieren en aardappelen uit de streek. En ook over bijvoorbeeld de opkomst en ondergang van de veilingen in de streek.

Door de vele illustraties en persoonlijke verhalen van mensen uit de praktijk is het vooral een lees- en kijkboek. Mensen die bijvoorbeeld werkten als boer, tuinder, jager, molenaar of huisslachter halen herinneringen op en vertellen hun verhaal. Zij bespreken hoe ze die tijd hebben ervaren en hoe ze erop terugzien.

Het boek kost €20 en is te koop bij de lokale boekwinkels en bij de webwinkel van Heemkundekring Onsenoort www.hkkonsenoort.nl.

Van grond tot mond 01