Werfdagen voor jong en oud bij het Gouverneurshuis

In de zomermaanden houdt het Gouverneurshuis in Heusden elk laatste weekend van de maand ‘werfdagen’, aansluitend bij de tentoonstelling Heusden Maritiem. Op de zaterdagen kunnen kinderen deelnemen aan de leukste activiteiten en hun eigen boten bouwen. Op de zondagen staan ‘mannen van de werf’ paraat om bezoekers rond te leiden en verhalen over de historie van de werf te vertellen.

De tentoonstelling Heusden Maritiem draait op volle toeren! In de zomermaanden is er nog meer te beleven. Museum het Gouverneurshuis organiseert dan ieder laatste weekend van de maand werfdagen. Op deze middagen is er voor jong en oud van alles te doen.

De zaterdagmiddagen staan in het teken van de jeugd. De activiteiten zijn gericht op jongeren van 6 tot 14, maar natuurlijk mogen ook de allerkleinsten en de alleroudsten aanschuiven! Centraal staat het bouwen van je eigen boot(je), op alle denkbare manieren. Aan het eind van de middag zullen we de gemaakte scheepjes testen. Welke boot blijft het langst drijven: het walnootbootje, of de papieren vissersboot? En wiens boot gaat het snelst: de zeilboot gemaakt van een shampoofles? Of toch het omgebouwde melkpak (dan moet je natuurlijk wel eerst een motortje bevestigen.)

Op de zondagen is het tijd voor werfpraat. Mannen die vele jaren op de werf in Heusden hebben gewerkt, komen in het museum vertellen over de historie en de dagelijkse praktijk op de scheepswerf. Hoe kregen ze het voor elkaar om de reusachtige schepen zonder ongelukken te water te laten? Op welke manier werd van staalplaten een robuuste scheepsromp gemaakt? Hoe was het om de beruchte scheepsmagnaat Cornelis Verolme als baas te hebben? Onze ervaringsdeskundigen vertellen het graag. En in het gezellige museumcafé staat het bier koud!

Ook de echte techneuten, zowel jong als oud, kunnen tijdens de werfdagen aan de slag. Ontwerp je eigen schip met speciale ontwerpsoftware zoals die ook op scheepswerven wordt gebruikt. Tijdens het laatste werfweekend kun je het ontwerp bovendien laten printen met onze mobiele 3D-printer!

Dit zijn de data van de werfdagen:
 

Zaterdag 24 en zondag 25 juni
Zaterdag 29 en zondag 30 juli
Zaterdag 26 en zondag 27 augustus
Zaterdag 23 en zondag 24 september (inclusief 3D-printen)

De activiteiten beginnen op beide dagen telkens om 13.30 uur en duren tot 17.00 uur.

De locatie:
Museum het Gouverneurshuis
Putterstraat 14
5256 AN Heusden
Kijk voor meer informatie op www.heusdenmaritiem.nl.

Ouders let op: bij de kinderactiviteiten is ouderlijk toezicht nodig. Aanmelden is niet nodig. Het meenemen van eigen bouwmateriaal wordt toegejuicht!

Over Heusden Maritiem
De werfdagen sluiten aan bij de expositie Heusden Maritiem, tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

Heusden Maritiem is mede mogelijk gemaakt door o.a. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, Stichting Verolme Trust en de Vrienden van de Gouverneur.

Heusden Maritiem logo
Foto: Heusden Maritiem/Streekarchief Langstraat Heusden Altena