HKK Onsenoort inventariseert begraafplaatsen en -cultuur

Al meer dan tien jaar heeft Heemkundekring Onsenoort een werkgroep die informatie verzamelt over begraafplaatsen en –cultuur in de gemeente Heusden. De activiteit is begonnen toen in 2006 bewoners van Heusden-Vesting onvrede hadden met de gemeentelijke plannen om op grote schaal grafvelden te ruimen op het oude gedeelte van de algemene begraafplaats Buytenhove aan de Heusdenseweg. Het verzamelen van de historische informatie is een omvangrijke klus want in de gemeente kennen we totaal 27 plaatsen waar nu nog begraven wordt of in het verleden begraven is. Ook het verzamelen van alle riten en gewoontes die we kenden of kennen bij de rouw en het begraven vergt nog heel veel tijd. We kijken ook naar het cremeren want al in 1946 werd een Heusdenaar gecremeerd, maar toen heette dat nog ‘verassching’. Men moest daarvoor toen nog wel naar Crematorium Westerveld in Velsen. Ook willen we meewerken aan restauraties van monumentale grafstenen en de restauratie onlangs in Haarsteeg van de grafsteen van oorlogsslachtoffer Mari van Esch is daar een voorbeeld van.

Inmiddels is de inventarisatie van de vier gesloten begraafplaatsen in Herpt en Oudheusden afgerond. Het resultaat zijn mooie kleurenfotoboeken met een beschrijving van de begraafplaats, foto’s van de grafvelden en -stenen, genealogische gegevens van de overledenen en, wanneer beschikbaar, zijn ook de gedachtenisprentjes afgebeeld. De fotoboeken zijn te koop bij het secretariaat en kosten; ‘Oudheusden-Vestingstraat’ €12,50,  ‘Oudheusden-Herptseweg’ €7,50 en ‘R.K. Kerkhof Herpt’ ook €7,50. 

De werkgroep werkt nu aan de inventarisatie van het oude gedeelte van Buytenhove in Heusden en van de Joodse begraafplaats in Heesbeen.

De werkgroep wil ook graag in contact met mensen die iets kunnen vertellen over dit onderwerp en/of ons kunnen helpen met literatuur, foto’s, gedachtenisprentjes en andere herinneringen. Informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of 0416-320995.

HKK Begraafplaatsen 01
Op de begraafplaats ‘De Westakkers’ te Oudheusden zijn er grafvelden van de in
1945 gesneuvelde Britse militairen Alan Eames en George Howard.
Foto: Eli en Dinie Maas.


HKK Begraafplaatsen 02
Op de begraafplaats aan de Herptseweg in Oudheusden zijn een drietal grafvelden
met hekwerken die een afbakening moeten voorstellen van het domein van de
doden en dat van de levenden. Foto: Ad Hartjes.


HKK Begraafplaatsen 03
Voor het maken van plattegronden en het nummeren van de grafvelden wordt gebruik gemaakt van foto’s die met een drone genomen
zijn. Bijgaand de met een drone genomen foto van de begraafplaats in Herpt. Foto: Johan van Eersel.