Nieuwe aflevering HTR ‘Tastbare sporen van burgemeesters’

Vrijdag 22 september zendt de Heusdense Televisie en Radio (HTR) een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief.

In Het Streekarchief vertelt streekarchivaris Hildo van Engen, directeur van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand kort over bijzondere archiefstukken die veilig opgeborgen liggen in het Streekarchief in Heusden.

Voor de eerste aflevering in het nieuwe seizoen van de HTR-serie Het Streekarchief grijpen presentator Leo Swaans en streekarchivaris Hildo van Engen het vertrek van burgemeester Jan Hamming aan om zich te buigen over de vraag welke tastbare sporen eerdere burgemeesters in de gemeente Heusden hebben nagelaten. Van veel burgervaders is een portret geschilderd, dat in sommige gevallen bewaard gebleven is.

4. Portret Burgemeester Honcoop Heusden 1880
Portret van burgemeester Honcoop van Heusden (1880)

Aan menig burgemeester leeft de herinnering ook voort in een straatnaam: dat gebruik kennen we uit Herpt (Burgemeester Buijsstraat), Oudheusden (Malingréstraat), Drunen (Steinbach, Van der Heijden, Snels, Stieger) en het Breeveldpark. In Vlijmen zijn maar liefst zeven Vlijmense straten en pleinen vernoemd naar een burgemeester, nog afgezien van het Van Greunsvenpark.

1. Totaal burgemeesters Heusden

Bovendien is er het viaduct in de Maasroute dat in 1975 werd aangelegd en twee jaar later, bij het afscheid van Leo Schweitzer, naar deze burgemeester werd vernoemd.

2. Aanleg Burgemeester Schweitzertunnen Vlijmen 1975
Aanleg Burgemeester Schweitzer tunnel in 1975

Henk Willems, de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Heusden is zelfs vereerd met een Henk Willems Street in Otjiwarongo in Namibië.  

3. Henk Willems Street Otjiwarongo met J. Fenn HTR                                                                                             

Maar de meest duurzame sporen van eerste burgers zijn waarschijnlijk te vinden in de archieven. Oude documenten in de collecties van het Streekarchief maken duidelijk dat er eeuwen geleden meerdere burgemeesters tegelijk werden aangesteld, en dat zij heel andere taken hadden dan tegenwoordig. Ook over recente burgemeesters is het nodige bewaard gebleven. Swaans en Van Engen bekijken onder meer een feestlied dat is gezongen bij de intrede van de Heusdense burgemeester Honcoop in 1880 en het plakboek van de Vlijmense burgemeester Schweitzer.

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 22 september om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering en de vorige uitzendingen van Het Streekarchief bekeken kunnen worden.

Klik hier voor een overzicht van alle uitzendingen.