Nieuwe aflevering HTR 'Heusdense postcodes'

Vanaf vrijdag 22 december zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief.

In Het Streekarchief bezoeken presentator Leo Swaans en Hildo van Engen, directeur van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand een bijzondere plek in de gemeente Heusden en bekijken zij een bijbehorend archiefstuk dat veilig opgeborgen ligt in het streekarchief in Heusden.

In deze achtentwintigste uitzending neemt Van Engen presentator Leo Swaans mee op een korte zoektocht naar de komst van de postcode in de gemeente Heusden. Binnenkort krijgen de plaatsen Doeveren, Heesbeen, Oudheusden, Herpt en Hedikhuizen en een aantal adressen in De Hoeven in Haarsteeg een nieuwe postcode.

HTR Postcodes wijzigingPostcode2017
Fragment van de brief die de gemeente onlangs stuurde aan de adressen die een nieuwe postcode ontvangen.

Bij de invoering van de postcode in Nederland in 1978 werd de toenmalige gemeente Heusden één groot postcodegebied, waar iedereen de cijfers 5256 kreeg. Daarmee week Heusden af van de landelijke afspraak om iedere woonplaats een eigen cijfercombinatie te geven. Om verwarring bij de bezorging te voorkomen, komen er nu nieuwe postcodes.

HTR Postcodes invoeringPostcode1978
Krantenartikel over de invoering van de postcode in Nederland. (Brabants Dagblad  november 1978)

HTR Postcodes gebieden1978
Een overzicht van de postcodegebieden bij de invoering in 1978, waarbij te zien is dat alle kernen uit de voormalige gemeente Heusden postcode 5256 kregen.

In het Streekarchief doen Leo en Hildo een poging te achterhalen waarom in Heusden destijds deze keuze is gemaakt. Maar dat valt nog niet mee: de notulen van de gemeenteraad uit de jaren zeventig maken nergens melding van de invoering van de postcode, en het Brabants Dagblad laat vooral zien hoezeer mensen moesten wennen aan dit nieuwe element in hun woonadres. In het archief komen zij er wel achter dat van verwarring rond plaatsnamen al eens eerder sprake was. In 1975 en 1976 zijn er serieuze plannen gemaakt om het dorp Oudheusden een nieuwe naam te geven. Oudheusden maakte in die jaren een sterke groei door en kreeg wat meer bekendheid. Maar omdat er ondanks de naam minder ouds zichtbaar was dan in de vesting Heusden, meenden burgemeester en wethouders dat de tijd rijp was voor een nieuwe naam. Het had maar weinig gescheeld of Oudheusden had tegenwoordig Nijenrode geheten. Gelukkig beet de gemeenteraad zich in dit onderwerp vast, waarna het voorstel ijlings werd ingetrokken.

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 22 december om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald. Meer informatie op de site van  HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering en de vorige uitzendingen van Het Streekarchief bekeken kunnen worden. 

Klik hier voor een overzicht van alle uitzendingen.