Nieuwe aflevering HTR 'Het stadsrecht van Heusden'

Vanaf vrijdag 26 januari zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief. In Het Streekarchief vertelt streekarchivaris Hildo van Engen, directeur van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand kort over bijzondere archiefstukken die veilig opgeborgen liggen in het Streekarchief in Heusden.

Deze 29e aflevering van Het Streekarchief draait om het stadsrecht van Heusden. In 2018 wordt immers uitgebreid stilgestaan bij ‘Zeven eeuwen Heusden’, maar wat betekent dat precies? Opvallend genoeg beginnen presentator Leo Swaans en streekarchivaris Hildo van Engen niet in Heusden, maar in Aalburg. Het middeleeuwse dorpskerkje aan de Maasdijk is niet voor niets het uitgangspunt voor een speurtocht naar het ontstaan van de stad Heusden. Al vanaf het jaar 1000 was Aalburg het centrum van een grote oerparochie, waarbinnen pas veel later het stadje Heusden zou ontstaan. Door de groei van de bevolking splitsten zich zo nu en dan nieuwe parochies van de moederparochie af. Dat gebeurde in 1148 bijvoorbeeld voor Herpt, maar voor Heusden is dat moment niet bekend.

24012018 HTR KerkjeAalburg
De middeleeuwse parochiekerk van Aalburg (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, AAL00531)

Vervolgens verplaatsen Swaans en Van Engen zich naar Heusden zelf. Bij de ruïne van de burcht bespreken zij dat vaak wordt aangenomen dat de stad Heusden ontstond in de schaduw van deze burcht, die rond 1200 door de heer van Heusden werd verplaatst vanuit het huidige Oudheusden naar deze wat noordelijker locatie, strategisch gelegen tussen het Oude Maasje en de nieuwe Maasloop zoals we die kenden tot aan de opening van de Bergsche Maas. Ook nemen zij nog een kijkje op de Vismarkt, omdat een andere bron een nog veel vroeger ontstaan van Heusden aannemelijk maakt.


24012018 HTR KasteelHeusden
Oude prent van het kasteel van Heusden (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, HSD06147)

Maar hoe zit het met dat stadsrecht, en wat gebeurde er eigenlijk in 1318? Om daar achter te komen, openen Swaans en Van Engen in het Streekarchief een mysterieuze archiefdoos. Wie wil weten wat daar inzit, mag deze aflevering van Het Streekarchief niet missen!

24012018 HTR MysterieuzeArchiefdoos
Leo Swaans en Hildo van Engen bij een mysterieuze archiefdoos. Zit er wel of geen bewijs in van 700 jaar Heusden? (Foto Ad Kraamer)

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 22 september om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering en de vorige uitzendingen van Het Streekarchief bekeken kunnen worden.

Klik hier voor een overzicht van alle uitzendingen.