Uw zoekacties: Waterschap de Drongelense Zeedijk, 1641-1848

0042 Waterschap de Drongelense Zeedijk, 1641-1848

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
0042 Waterschap de Drongelense Zeedijk, 1641-1848
1. 1. Archiefvorming
1.1.
Geschiedenis van de archiefvormer
Heemraadschap Drongelensche Zeedijk
De Drongelense Zeedijk is een dijk in het zuiden van het Land van Heusden zich aansluitende aan den Oudheusdense Zeedijk. Hoewel aangelegd om het hoge vloedwater te keren, dat bij langdurige noord-westenwinden werd opgestuwd, moest deze dijk na 1766 in hoofdzaak dienen om het van den Baardwijkse Overlaat afkomend rivierwater tegen te houden.
De Zeedijk stond onder toezicht van een dijkgraaf (de drossaard van Heusden) en zeven heemraden van welke drie voor de stad en vier voor het Land van Heusden. 1)
Na de ontbinding van het bestuur in 1849 en de opdracht van dat beheer en toezicht aan het College van den Hoogen Maasdijk van Stad en Lande van Heusden werd het archief van het ontbonden bestuur ingevolge aanschrijving van Gedeputeerde Staten van 8 mei 1849 Lett. K.K. aan het bestuur van den Hoogen Maasdijk overgegeven.
Het archief van de Drongelense Zeedijk werd in 1911 bij de opheffing van het Heemraadschap van den Hoogen Maasdijk door deze instelling met haar archief ter provinciale Griffie gedeponeerd.
1) Beekman. De strijd om het bestaan, bladzijde 438.
2. Aanwijzingen voor de gebruiker
2.1. Openbaarheidsbeperkingen
2.2. Citeerinstructie
3. Verwant materiaal
3.1. Publicaties
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1641-1848
Titel:
Waterschap de Drongelense Zeedijk
Beschrijving:
Inventaris van het archief van waterschap de Drongelense Zeedijk
Archieftitel:
Waterschap de Drongelense Zeedijk
Huidige gemeente:
Heusden
Auteur inventaris:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Inhoud/samenvatting:
Zorg voor en toezicht op wateren, waterkeringen, wegen en daarin gelegen kunstwerken.
Auteur:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
0,38 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: