Uw zoekacties: Collectie kranten van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena
x1203 Collectie kranten van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1203 Collectie kranten van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Sinds de samenvoeging van het Streekarchief Land van Heusden en Altena en het Gemeentearchief Waalwijk beschikt het Streekarchief Langstraat Heusden Altena over een ruime collectie kranten die het gehele gebied bestrijken. Het gaat daarbij om dag- en weekbladen en ook advertentie- of huis-aan-huisbladen, en daarom om regionale en ook zeer lokale kranten of bladen.
Onderstaande inventaris van de collectie biedt een overzicht van wat het Streekarchief in huis heeft. De kranten zijn alfabetisch opgesomd. Deze opsomming wordt hier en daar doorbroken doordat eventuele voorlopers en opvolgers van kranten bij elkaar gehouden zijn. Dat is het geval bij De Maasroute en Maasroute Weekend, bij De Vluchtheuvel en De Rink, bij De Vlijmscherper en De Scherper en bij Nieuwsblad voor Waalwijk e.o., Nieuwsblad van de Langstraat en De Nieuwswissel.
Per krant wordt in de inventaris informatie gegeven over de naamgevingen, de uitgever, de frequentie van verschijnen, ontbrekende en beschikbare nummers of jaargangen, of de kranten raadpleegbaar zijn in origineel, op microfiche of digitaal en eventuele andere bijzonderheden.
Het Streekarchief bezit niet alle kranten volledig. Soms is de krant aanwezig vanaf het ontstaan tot het eventuele opheffen van de krant, soms ontbreken slechts enkele nummers, soms ontbreken volledige jaargangen en soms zijn slechts enkele losse nummers van bepaalde kranten aanwezig. Dit is steeds bij de betreffende kranten vermeld.
De Echo van het Zuiden en het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena, de Langstraat en de Bommelerwaard zijn gedigitaliseerd. Voor De Echo is dat voor de jaren 1880-1970. Voor het Nieuwsblad is dat voor de jaren 1881-1950. Van het Nieuwsblad zijn de jaren 1951-1991 op microfiche te raadplegen in de studiezaal. Van het Brabants Dagblad zijn voor de jaren 1985-2010 alleen microfiches (en dus geen originelen) beschikbaar. Ook deze zijn te bekijken in de studiezaal. De jaren 2006-2014 van De Scherper zijn alleen digitaal raadpleegbaar op de computers in de studiezaal. Tenslotte is De Protestantsche Noordbrabanter voor de jaren 1884-1895 en 1916 te raadplegen op microfiche in de studiezaal van het Streekarchief. Van alle andere kranten zijn de papieren originelen te raadplegen.
De originele kranten op papier worden bewaard in externe depots in Heusden en Zaltbommel. De kranten uit het externe depot te Heusden kunnen dagelijks worden gehaald, kranten uit het externe depot te Zaltbommel dienen enkele dagen van te voren te worden aangevraagd om in Heusden te kunnen worden geraadpleegd. Voor details over het aanvragen van stukken kan best de website van het Streekarchief geraadpleegd worden.
Inventaris
45-75 Dorpskrant Meeuwen, 2005-2017. 2 dozen
sluiten
1203 Collectie kranten van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Inventaris
45-75 Dorpskrant Meeuwen, 2005-2017. 2 dozen
NB:
Uitgever: Stichting Dorpskrant Meeuwen.
Frequentie: Tweemaandelijks.
Gratis huis-aan-huisblad.
thumbnail
Kenmerken
Datering:
1874-heden
Titel:
Collectie kranten van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Beschrijving:
Inventaris van de collectie kranten van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Jaar van inventarisatie:
2015
Inhoud/samenvatting:
Het betreft verschillende collecties kranten die bewaard worden in het Streekarchief Langstraat Heusden Altena. Het gaat om dag- en weekbladen.
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
75,00 m
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS