Uw zoekacties: Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. en rechtsvoorgangers

1178 Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. en rechtsvoorgangers

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
1178 Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. en rechtsvoorgangers
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Oudste en jongste stukken:
Het oudste stuk in het archief is het 'Aantekening Boek der Herstelde Gereformeerde Gemeente te Sprang, enz. benevens de Handelingen des Kerkeraads begonnen in het jaar onzes Heeren 1835'. Het boek bevat een aantekening van de verkiezing van ouderlingen Andries Maijers en Gelde Nieuwenhuizen en diaken Antonus Vos en Jan Polhuis in de bediening bevestigd op 19 juli 1835 en door ds. H.P. Scholte te Sprang op 20 juli 1835, een ledenlijst met aantekeningen over aansluiting, attestaties, overlijden etc., met laatste aantekening van 21-04-1864, een doopregister over de periode 19-07-1835 - 28-04-1867, een trouwregister over de periode 29-05-1836 - 16-05-1858 en de handelingen of notulen van de kerkenraad over de periode 17-02-1836 - 07-12-1853. Dit is het oudste boek van de kerk van Sprang (zie inv.nr. 1) en bijzonder is dat ook H.P. Scholte in het boek vermeld wordt. Hendrik Pieter Scholte was namelijk één van de initiatiefnemers van de Afscheiding van 1834. De Christelijke Afgescheidene Gemeente van 's Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle begon trouwens maar een kleine twee jaar later, namelijk op 1 maart 1837. Het 'Aantekening Boek der Herstelde Gereformeerde gemeente te Vrijhoeve Cappel enz. benevens de Handelingen des Kerkeraads begonnen in het jaar onzes heeren 1837' begint dan ook al op die datum (zie inv.nr. 2).
De jongste stukken dateren van 2016. Het zijn stukken van de huidige Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle en omgeving. Het gaat onder andere over de notulen van de kerkenraad en van de diaconie (zie inv.nrs. 341 en 406), over de correspondentie van de kerkenraad (zie inv.nr. 365) en over het kerkblad 'Kontakt' (zie inv.nr. 563). Het is de bedoeling om het archief periodiek te blijven aanvullen, volgens de overeenkomst van opneming om de tien jaar.
Vroegere ordeningen en inventarisaties:
In het archief zijn nog sporen terug te vinden van oudere ordeningen.
In het veld "oorspronkelijk inventarisnummer" zijn oude nummeringen aangebracht. In sommige velden zullen twee nummeringen terug te vinden zijn. De eerste nummeringen zijn letter-cijfercombinaties vb. N-I-2 of B-III-8. Deze nummering correspondeert met de nummering zoals die door de kerken zelf is aangebracht in de twintigste eeuw. De toegangen op deze nummeringen zijn terug te vinden onder de inventarisnummers 49, voor de toegang op het archief van de Gereformeerde Kerk van Sprang, en 209, voor de toegang op het archief van de Gereformeerde Kerk van 's Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle.
De tweede nummering is deze met de combinatie van een cijfer +v en +s, waarbij v staat voor Vrijhoeve en s voor Sprang. Dit is de nummering uit de inventaris gemaakt door A.L. van Geertruij in de jaren '90 van de twintigste eeuw. Deze inventaris was tot op heden de toegang op het archief (zie inv.nr. 380). Zij maakte het onderscheid tussen de kerken van Sprang en Vrijhoeve. De inventaris beschreef de stukken tot het einde van de jaren '80, de meest recente stukken waren in deze inventaris nog niet opgenomen. Daarvan werden slechts plaatsingslijsten gemaakt bij de opneming in het Gemeentearchief Waalwijk in 1998 en 1999.
Hiaten:
De archieven van de Gereformeerde kerken van Sprang-Capelle zijn zonder twijfel zeer rijk te noemen. Toch zijn er ook behoorlijk wat hiaten te vermelden.
De notulen van de verschillende kerkenraden zijn zo goed als compleet, alleen enkele recente jaren tussen 2009 en 2013 ontbreken. De correspondentie van de kerkenraden daarentegen begint voor Sprang pas in 1921 en voor Vrijhoeve pas in 1952. Ook de registratie van de lidmaten en de dopen, huwelijken en overlijdens vertoont lacunes. Voor de vroegste jaren, de periode tussen 1835 en 1872, moet men kijken in de notulenboeken van de kerkenraden (zie inv.nrs. 1-2). Daarna wordt de registratie heel incompleet. Voor Sprang zijn alleen gegevens terug te vinden over de periode 1946-1987 (zie inv.nr. 53), voor Vrijhoeve over 1892-1930 (zie inv.nrs. 212-216), daarnaast moet men het doen met enkele losse lijstjes. In het kerkarchief zijn de ontbrekende stukken niet aangetroffen. Niet uitgesloten wordt dat er stukken bij afgetreden kerkenraadsleden zijn achtergebleven.
De archieven van de diaconieën bestaan hoofdzakelijk uit financiële stukken zoals jaarrekeningen en kasboeken. Andere stukken zijn maar in beperkte mate aanwezig, zo zijn er pas notulen vanaf 2003.
Het beheer van de eigendommen en financiën was een belangrijke taak voor de kerk die haar weerslag vindt in talrijke documenten. Dit gaat van eigendomsbewijzen over bouwvergunningen tot jaarrekeningen en kasboeken. Op dit gebied zijn maar weinig hiaten te vermelden. De stukken laten toe een goed beeld te creëren van de eigendommen en hun locaties en van de financiële toestand van de kerken. Waar jaarrekeningen ontbreken, kunnen de kasboeken aanvullen. Daarnaast zijn hier en daar ook de meest interessante bijlagen bij de rekeningen bewaard.
Na ordening en selectie resteert nu nog 7,85 strekkende meter.
1.2.1. De verwerving van het archief
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Selectie en vernietiging
2.2. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Beperkingen aan het gebruik
3.3. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Schematisch overzicht van de Gereformeerde Kerken
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1835-2023
Titel:
Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. en rechtsvoorgangers
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. en rechtsvoorgangers
Jaar van inventarisatie:
2018-2024
Inhoud/samenvatting:
Plaatselijke gemeenschap van lidmaten bestuurd door de kerkeraad, bestaande uit predikant (zielzorg, prediking), ouderlingen (opzicht en tucht) en diakenen (armenzorg). De kerkvoogdij beheerde de eigendommen en financiën.
Auteur:
Jan Korpershoek, L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
8 m
Openbaarheid:
Beperkt. Toestemming nodig voor alles jonger dan 50 jaar.
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden