Met school naar het archief

Wat is een archief? Wat bewaren we in een archief en waarom eigenlijk? Een archief blijkt meer dan een stoffige ruimte ergens onder in een duistere kelder, waar oude papieren worden bewaard. Na een korte introductie gaan de leerlingen in kleine groepjes actief aan de slag met vijf verschillende opdrachten. Ze ontdekken wat we nog meer bewaren in het archief en denken na wat de waarde er van is.

Zo maken de leerlingen een gezinskaart van hun eigen gezin en proberen ze oud schrift te ontcijferen. In kranten zoeken ze hun weg naar informatie en in verschillende bronnen van Joop, een jongen uit de oorlog, speuren ze naar feiten. Wat kunnen ze over Joop te weten komen? Op de iPad bekijken ze een filmpje uit de jaren zestig. Wat is op school en op straat veranderd, en wat niet? Alle leerlingen gaan tot slot naar huis met een archiefdiploma.

Het programma duurt in totaal een uur en veertig minuten en is geschikt voor leerlingen van groep 6 t/m 8 van de basisschool en klas 1 van het voorgezet onderwijs. De voorkeur voor een bezoek gaat uit naar een vrijdag om gebruik te kunnen maken van apparatuur in de studiezaal.

Geschikt voor: groep 6 t/m 8 en klas 1 
Locatie: Het Streekarchief (Pelsestraat 17, Heusden)
Datum: vanaf sept. 2017, in overleg, bij voorkeur op vrijdag 
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kosten: € 2,50 per leerling