Vanaf 30 augustus is de foto-expositie van de Molukse gemeenschap in het kader van 60 jaar verblijf van Molukkers in Waalwijk te zien in het Huis van Waalwijk.

In augustus 1964 kwamen de eerste Molukse 19 gezinnen naar Waalwijk die werden gehuisvest in de van Lovenlaan, Boekelaerstraat en Doelenstraat. Kort daarop volgden meer Molukse gezinnen, die gingen wonen in de Piersonstraat, Talmastraat, Mr. van Bossestraat en Azaleahof.

De expositie is een doorkijk in het leven van Molukkers in Waalwijk, beginnend met de overkomst van Molukkers naar Nederland en de komst naar Waalwijk. Er wordt aandacht besteed aan de beginperiode met vallen en opstaan. Na de roerige  jaren 70 met Molukse acties in het noorden van het land, volgden de jaren van het wennen aan elkaar en het samenwerken met elkaar. Zo vonden Molukkers hun weg in de muziek, sport en de politiek. Een viertal van de Molukse gemeenschap ontving een koninklijke onderscheiding. Vorig jaar april is de bekende Molukse muzikant Rudy de Queljoe benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Molukker Ernst Kaya is in 1996 benoemd tot ereburger vanwege zijn inzet om discriminatie te bestrijden  en de verbinding te bevorderen van de autochtone en niet autochtone bevolking.

Het laatste onderdeel van de expositie is gewijd aan de toekomst van de derde, vierde en zelfs vijfde generatie, die op hun manier inhoud zullen geven aan hun Molukse afkomst.

Naast foto’s zijn door particulieren en het Moluks Museum objecten ter beschikking gesteld zoals houten legerkoffers (in verband met de overtocht van voormalig Nederlands Indie naar Nederland), een patrijspoort van de Kota Inten (zijnde een van de vele boten die de Molukse KNIL militairen naar Nederland transporteerde in 1951), een gitaar van de hiervoor genoemde Rudy de Queljoe, en de single “Sweet Dreams“ van de Heer Awal Tuharea, uitgebracht in 1976 onder de artiestennaam Maxim Wood.

De expositie is tot eind oktober vrij toegankelijk voor jong en oud, Molukkers en Niet-Molukkers, op zaterdag en zondag vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Kort gezegd, iedereen is welkom!

De organisatie van de expositie is in handen van Stichting 50 jaar Molukkers in Waalwijk, met dank aan het het Moluks Museum te Den Haag, Streekarchief Langstraat Heusden Altena te Heusden, het Huis van Waalwijk en de Gemeente Waalwijk.

Kijk voor meer informatie op de website van het Huis van Waalwijk