Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor organiseert op dinsdag 26 november om 20.00 uur de lezing Herders en Koningen. Wouter Prins neemt u mee op een reis langs tal van kerstvoorstellingen in de afgelopen millennia. Hij laat u zien dat het Kerstfeest meerdere invalshoeken kent en op meerdere manieren beleefd wordt. Niet alleen nu, maar ook duizenden jaren geleden al.

Wouter Prins is conservator bij het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Over dit thema zegt hij: Kerst is het feest van de vrede, van de eenheid, van het Licht. Gelovigen en niet-gelovigen voelen zich aangetrokken tot deze donkere dagen, vol van gezelligheid en warmte. Wie zich verdiept in de evangelies van Mattheus en Lucas, in de tradities van westerse en oosterse christenen, ervaart dat kerst eigenlijk niet uit één maar uit twee feesten bestaat. Ook in de kerstvoorstellingen door de eeuwen heen, ja zelfs in onze kerststal thuis, komt dit onderscheid naar voren. Er is een kerst van intimiteit en beslotenheid en er is een kerst van openbaarheid, een kerst van de herders en een kerst van de koningen. 

Dit onderscheid komt naar voren in een presentatie kerstvoorstellingen, bezien door de ogen van Byzantijnse keizers, de Heilige Franciscus, Antwerpse koopvaarders en moderne kunstenaars. 

De lezing wordt gehouden in Buurthuis 't Schooltje, Carmelietenstraat 56 in Waspik. Inloop is vanaf 19.30 uur. Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50. 

De heemkundekring hoopt vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!