Dit najaar is het 75 jaar geleden, dat Brabant bevrijd werd van de Duitse bezetters door de Geallieerde legers, onder leiding van Generaal Montgomery. Na de mislukte luchtlanding bij Arnhem en de verovering van Antwerpen werd de Maas de scheidslijn tussen het bevrijde Zuidelijke deel van Nederland en bezet Noord-Dit najaar is het 75 jaar geleden, dat Brabant bevrijd werd van de Duitse bezetters door de Geallieerde legers, onder leiding van Generaal Montgomery. Na de mislukte luchtlanding bij Arnhem en de verovering van Antwerpen werd de Maas de scheidslijn tussen het bevrijde Zuidelijke deel van Nederland en bezet Noord-Nederland. Heusden en omliggende dorpen lagen in het najaar van 1944 middenin de gevechtslinies, met alle gevolgen van dien.

Ter nagedachtenis aan deze periode organiseert Museum het Gouverneurshuis de tentoonstelling ‘Tussen Strijd & Vrijheid - De bevrijding van Regio Heusden’. Deze tentoonstelling is tot 31 mei 2020 te zien in Museum het Gouverneurshuis, Putterstraat 14 in Heusden. De openingstijden van het museum zijn hier te vinden. 

De tentoonstelling is een initiatief van het Comité herdenking bevrijding van Heusden, dat zich ten doel stelt inhoud en vorm te geven aan de bevrijding van Heusden en omgeving. Het Comité is een samenwerking tussen het Streekarchief Langstraat Heusden Altena, de Heemkundekring Onsenoort, het Gouverneurshuis en de Vrienden van het Gouverneurshuis uit Heusden.

De tentoonstelling richt zich op lokale verhalen gedurende de maanden van de bevrijding en vertelt unieke en regionale verhalen in combinatie met historische objecten en modernetentoonstellings technieken.

Het museum is geopend op vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.