Op  dinsdag 6 oktober om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) verzorgt Heemkundekring "Op ’t Goede Spoor" Waspik een lezing over 69 jaar Molukkers in Nederland. De lezing wordt gegeven door Louise Parihala en er wordt muziek gespeeld door Tony Parinussa. De lezing wordt gehouden in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19 te Waspik. De grote zaal daar zal u geheel conform de richtlijnen van het RIVM een veilige omgeving bieden.

In 1951 kwam Louise Parihala als 4-jarig meisje met haar ouders naar Nederland; samen met nog 12.500 andere Molukkers, voornamelijk ex-KNIL-militairen, inclusief familie. Haar vader was ook KNIL-militair en had meegevochten aan de kant van Nederland tegen Soekarno (KNIL betekent Koninklijk Nederlands-Indisch Leger).

Op dienstbevel moesten zij Indonesië verlaten voor een tijdelijk verblijf van zes maanden in Nederland. De KNIL-militairen met hun gezinnen kregen onderdak in een gedeelte van het oude concentratiekamp Vught. Vlak voor de aankomst in Nederland werden alle militairen ontslagen. Dat was een schok. Terugkeer naar Ambon werd haast onmogelijk.

Die beloofde zes maanden zijn inmiddels meer dan 69 jaren geworden. In 1968 besloot de regering dat de Molukkers definitief in Nederland mochten blijven. In kamp Vught, omgedoopt tot woonoord Lunetten, wonen nu nog steeds driehonderd Molukkers. De andere Molukkers zijn over het hele land verspreid. Hoewel zij al heel lang in Nederland wonen, is er weinig over de Molukkers bekend. Natuurlijk borrelen bij ons de treinkapingen naar boven. Maar wat weten we eigenlijk van hen?

Mevrouw Parihala, die nu nog steeds in woonoord Lunetten woont, vertelt over de geschiedenis van het Molukse volk. Ook laat zij ons kennis maken met de Molukse cultuur en hun traditie. De lezing wordt muzikaal omlijst door Tony Parinussa.

Hoe is het deze groep mensen vergaan in de afgelopen 65 jaar?

Niet-leden zijn van harte welkom, voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50. Het bestuur van Hkk “Op ’t Goede Spoor” Waspik hoopt vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!