Dit jaar combineert het Streekarchief de thema's van Open Monumentendag en Maand van de Geschiedenis, 'Leermonument' en 'Oost/West' in één activiteit.

Van eind negentiende eeuw tot eind twintigste eeuw liep er van 's-Hertogenbosch door de gemeenten Heusden en Waalwijk naar Lage Zwaluwe een spoorlijn, de Langstraatspoorlijn. Deze spoorlijn werd ook wel de Halvezolenlijn genoemd en zorgde voor transport in dit gebied dat lange tijd bekend stond om de leder- en schoenproductie. Er zijn nog steeds restanten van de spoorlijn te vinden. 

Aan de hand van een routebeschrijving kunt u de route van de Halvezolenlijn door de gemeenten Heusden en Waalwijk volgen (en een klein uitstapje naar Den Bosch en Raamsdonk). Van oost naar west, van west naar oost, geheel of gedeeltelijk, te voet of per fiets. Het kan allemaal. Er wordt in de beschrijving gewezen op verschillende interessante historische en culturele plekken langs de route. Bekijk de route in GoogleMaps en klik op de punten om erachter te komen wat op die plek te zien is. U kunt voor de route ook van oost naar west de bordjes met de fietsknooppunten 93, 75, 71, 14, 15, 44, 17, 45, 16 en 13 volgen.

Klik hier voor een pdf met de tekst bij de interessante punten.

KaartjeVolgDeHalvezolenlijn