Hoe werkt het online aanvragen van archiefstukken (klik hier voor een pdf-versie)

 1. Zoek het archiefstuk, de bouwvergunning of boek dat u wilt inzien op op www.salha.nl;
 2. Klik op de beschrijving om naar de detailweergave te gaan;
 3. Klik op het Aanvraagicoon rechts en er verschijnt een aanvraagformulier;
 4. Vul uw bezoekerspasnummer in (heeft u nog geen nummer, vul dan 12345 in);
 5. Vul uw naam, telefoonnummer en emailadres in;
 6. Vul de gewenste bezoekdatum in (het is noodzakelijk een afspraak te maken, de bevestigingsmail bevat informatie hoe die tot stand komt);
 7. Ga akkoord met de algemene voorwaarden;
 8. Klik op “Versturen”;
 9. U ontvangt een bevestigingsmail van uw aanvraag op het ingevulde mailadres.

Wilt u meerdere archiefstukken in één keer aanvragen?

Klik in het aanvraagformulier van het eerste stuk dat u wilt aanvragen dan eerst op “Verder zoeken”. Zoek/kies/selecteer vervolgens alle gewenste stukken door bij elk dossier op de aanvraagknop te klikken en vervolgens weer op "Verder zoeken". Heeft u alle dossiers die u wilt aanvragen? Klik dan op “Stukken aanvragen”. Het aanvraagscherm verschijnt waarop u uw bezoekerspasnummer, naam, mailadres en bezoekdatum invult. Klik ten slotte op “Versturen”.

Welke meldingen kunnen in de bevestigingsmail staan?

 • “OK Uw aanvraagnummer is”: Uw aanvraag is akkoord en wordt verwerkt.
 • “Stuk is niet openbaar”: U kunt dit stuk niet inzien. Uw aanvraag wordt niet in behandeling genomen.
 • “Stuk is niet beschikbaar. Er wordt binnen 2 werkdagen contact met u opgenomen”: Het stuk dat u heeft aangevraagd is uitgeleend, bv. voor een expositie. Er wordt contact met u opgenomen.
 • “Dit archiefstuk staat op een andere locatie. De door u ingevulde bezoekdatum is mogelijk niet haalbaar. U ontvangt z.s.m. bericht wanneer hiervan sprake is”: Het stuk dat u heeft aangevraagd ligt in een extern depot. Er wordt contact met u opgenomen als het stuk niet op tijd klaargelegd kan worden.
 • “Dit archiefstuk ligt in een extern depot. Tijdens openingstijden, de zaterdagen uitgezonderd, worden stukken uit dit depot opgehaald en ter inzage klaargelegd/gegeven”: Het stuk dat u heeft aangevraagd ligt voor u klaar op de gekozen bezoekdatum.