Streekarchief Langstraat Heusden Altena beheert niet alleen de archieven en collecties van de gemeenten Altena, Heusden en Waalwijk, maar ook van tal van personen, verenigingen, bedrijven en instellingen uit dit gebied. In het Archievenoverzicht zijn al deze archieven en collecties terug te vinden. Om het zoeken makkelijker te maken kunnen de archieven gesorteerd per thema (systematisch overzicht) of per plaatsnaam bekeken worden.

Als u meer over een bepaald archief wilt weten kunt u er op klikken. Vervolgens krijgt u een overzicht te zien met informatie over de inhoud van het archief en hoe het is ontstaan. Onder Beschrijving van de series en archiefbestanddelen bevindt zich de inventaris van het archief. Hierin zijn korte omschrijvingen van de archiefstukken in het archief opgenomen. Wilt u al deze informatie in een pdf-document bekijken? Dat kan door op de kleine afbeelding met pdf links van de Kenmerken van het archief te klikken.

U kunt alle archieven doorzoeken via de pagina Zoeken in de archieven. Hier kunt u verschillende zoektermen invoeren of zoeken binnen een bepaalde periode. Vervolgens kunt u met de opties links op de pagina filteren op plaats, categorie, materiaal en thema. Ook in de inventaris van een archief kunt u zoeken door zoektermen in te voeren nadat u op het archief heeft geklikt. 

Heeft u een archiefstuk gevonden dat u wilt bekijken? Als u op het inventarisnummer klikt komt er een rijtje icoontjes te staan. Wanneer u op het meest rechtse icoontje in de vorm van een dossiermap klikt kunt u het archiefstuk aanvragen om in te zien op de studiezaal. In principe kunnen alle archiefstukken worden opgevraagd, tenzij ze te kwetsbaar zijn of er een wettelijke openbaarheidsbeperking van kracht is. Sommige archiefstukken zijn gescand. Als dit het geval is ziet u een afbeelding staan nadat u op het inventarisnummer heeft geklikt. U kunt het archiefstuk digitaal bekijken. Ook zijn van een aantal archieven kopie├źn op microfiche gemaakt. Deze zijn op de studiezaal te raadplegen.