Op 4 mei herdenken we in Nederland tijdens de Nationale Herdenking allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we hier sindsdien in vrijheid leven. Vrijheid die mensen niet overal in de wereld hebben. Wat betekent vrijheid voor jou? Wat is er gebeurd en gebeurt er nu nog steeds om die vrijheid mogelijk te maken? Iets om even bij stil te staan.

Tijdens de Expositie '40-'45 in het Huis van Waalwijk werd in 2021 aandacht gegeven aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle en was er een mogelijkheid tot herdenken. Leerlingen van basisscholen werd gevraagd om na hun bezoek een berichtje achter te laten. 'Wat gaat er door je hoofd nu je de tentoonstelling hebt bekeken? Als je denkt aan oorlog en vrijheid? Wat zou je graag willen zeggen?'. Een aantal van deze berichtjes is nu afgebeeld op enkele panelen die in de stadstuin in Waalwijk zijn geplaatst: Oorlog en bevrijding door de ogen van kinderen. De rake en indrukwekkende woorden zijn het bekijken meer dan waard! Om even bij stil te staan.

Vier onze vrijheid, koester het en neem af en toe een moment om erbij stil te staan.

 

Benieuwd naar de bevrijdingsfeesten van vroeger in deze streek? Bekijk de webexpositie Bevrijdingsfeesten.

De Expositie ’40-’45 werd in 2021 georganiseerd door heemkundevereniging Sprang-Capelle, heemkundekring De Erstelinghe Waalwijk, heemkundekring Op ’t Goede Spoor Waspik, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Kunstencentrum Waalwijk en Stichting Huis van Waalwijk, met steun van de gemeente Waalwijk.