Oktober is de maand van de geschiedenis met dit jaar als thema “Wat een ramp”. Tijdens deze maand worden onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag' in heel het land diverse activiteiten georganiseerd. 

In Heusden organiseert Bibliotheek Heusden in samenwerking met Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heemkundekring Onsenoort en Waterschap Aa en Maas een aantal activiteiten. Rampen die in Heusden grote gevolgen hadden en die kenmerkend zijn voor het landschap van vandaag zijn waterrampen. Daarom ligt daar in het lokale programma de focus op.

Expositie Waterramp: van dijkdoorbraak tot droogte – hele maand oktober

In de Bibliotheek Vlijmen is de hele maand oktober de expositie ‘Waterramp: van dijkdoorbraak tot droogte’ te zien. Hierbij staan de waterrampen veroorzaakt door dijkdoorbraken bij Haarsteeg in 1799 en bij Nieuwkuijk in 1880 centraal. Het voorkomen van wateroverlast is ook nu nog een grote opgave. Daarom is ook aandacht voor het watermanagement, de genomen maatregelen in de 19e en de 20e eeuw en de huidige plannen om overstromingen te voorkomen. Deze mix van verleden en het heden vormt de basis voor de expositie.  

Lezing Waterramp: van dijkdoorbraak tot droogte – 20 oktober 19.30 uur

Tijdens de lezing ‘Waterramp: van dijkdoorbraak tot droogte’ komen het verleden en het heden samen. Er wordt vertelt over de waterrampen veroorzaakt door dijkdoorbraken bij Haarsteeg in 1799 en bij Nieuwkuijk in 1880. Wat is er precies gebeurd? En wat was de impact van deze rampen voor de mensen en het landschap. Daarnaast is er aandacht voor het huidige watermanagement. Welke maatregelen zijn er tot nu toe al genomen? Welke plannen liggen er voor de komende tijd om overstroming te voorkomen? En wat is het risico van steeds langere periodes van droogte?

Het antwoord op al deze vragen komt aan bod tijdens de lezing. Deze wordt gegeven door Gien van Wijk van Heemkundekring Onsenoort en Joris van Herk, adviseur watersysteem bij Waterschap Aa en Maas.

Toegang is gratis, maar wel graag even aanmelden via de Bibliotheek Heusden dan staan er voldoende stoelen klaar. 

Expositie 600 jaar Sint Elisabethsvloed – 17 oktober tot 5 november

In de Bibliotheek Drunen is van 17 oktober tot 5 november een expositie te zien over 600 jaar Sint Elisabethsvloed. Deze heeft Heemkundekring Onsenoort samen met heemkundevereniging Sprang Capelle en heemkundekring De Erstelinghe uit Waalwijk voorbereid. Naast informatie over de Sint Elisabethsvloed is er ook aandacht voor de historie en restauratie van de Doeverense Sluis.  

Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2.

Bibliotheek Drunen, Rooseveltstraat 32.