Vrijdag 7 oktober ontving streekarchivaris Mariska Heijmans van Johanna van Roode het eerste exemplaar van het boek ‘Turf en Kaarsen’ over het dagelijks leven binnen en buiten de poorten van Woudrichem tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Op de boot naar ons vakantie eiland ontmoeten Ferdinand en ik Sophia: een wereldvreemde dame die zich geschrokken terugtrekt als ze hoort dat wij uit Woudrichem komen. Al snel wordt duidelijk dat zij opmerkelijk veel weet over het verleden van ons stadje. Er ontstaat een dialoog, die eindigt in een verrassende ontknoping. Dan wordt duidelijk welke relatie Sophia ooit had met de inwoners van Woudrichem in de zestiende en zeventiende eeuw.

Johanna van Roode is beeldend kunstenaar en woont sinds 1975 in Woudrichem. Toen zij en haar echtgenoot naar een oud pand in de vesting verhuisden, raakten ze geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad. Jarenlang bezochten ze wekelijks het streekarchief te Heusden, waar Johanna zich verdiepte in de Tachtigjarige Oorlog. Ze stuitte op talloze verhalen over alledaagse en bijzondere gebeurtenissen in Woudrichem en omstreken. In ‘Turf en Kaarsen’ brengt Johanna deze verhalen op een creatieve manier tot leven middels een speelse dialoog, afgewisseld met indrukwekkende en soms hilarische (getranscribeerde) teksten uit de geschriften van schout en schepenen en andere bronnen. Hiermee maakt Johanna het archiefmateriaal op een laagdrempelige wijze toegankelijk en laat ze de verhalen tot de verbeelding spreken. Het bestaan van Sophia berust op fictie; alle andere personen en hun belevenissen zijn echt en waargebeurd.