Een nieuw jaar is begonnen en zoals iedere januari worden een aantal archiefstukken in beheer van het Streekarchief dan openbaar. Kijk hier voor het complete overzicht met stukken die allemaal openbaar zijn geworden.

Voor sommige stukken die het Streekarchief bewaart geldt een openbaarheidsbeperking. Die beperking heeft in de regel te maken met de bescherming van de privacy van personen, maar het kan ook een afspraak zijn met de eigenaar van het archief. Met ingang van 2023 worden onder meer weer vele akten van de burgerlijke stand openbaar, maar bijvoorbeeld ook twee persoonsdossier van paters uit het archief van de Abdij Mariënkroon (toegang 0499): Gelasius Buijs (inventarisnummer 8) en Tarcisius van Schijndel (inventarisnummer 59). Beide paters hebben veel betekend voor de geschiedschrijving van de huidige gemeente Heusden. Tarcisius was zelfs één van de oprichters van de plaatselijke heemkundekring.

Pater Tarcisius, of Marinus Willebrordus van Schijndel, zag op 2 december 1912 te ’s-Hertogenbosch het levenslicht. Als tiener trad hij in het cisterciënzerklooster Mariënkroon in. Vanaf februari 1945 was hij de archivaris van de abdij. Bij Heemkundekring Onsenoort was hij zo’n 35 jaar lang hoofdredacteur van het tijdschrift Met Gansen Trou. In zijn persoonsdossier bevinden zich persoonlijke documenten zoals een persoonsbewijs, zijn oude paspoort en officiële papieren die met zijn kerkelijke loopbaan te maken hebben. Daarnaast bevat het onder andere oude misboekjes en de oorkonde die Tarcisius kreeg toen hij werd onderscheiden met de goude eremedaille van de Orde van Oranje-Nassau.

De openbaar geworden gedigitaliseerde stukken kunnen via de website worden geraadpleegd. Raadplegen van archiefstukken in de studiezaal in Heusden kan tijdens onze openingstijden op afspraak. Raadpleeg de openingstijden op https://salha.nl/bezoekersinformatie/contact/openingstijden.