Het is 70 jaar geleden dat het Nederlands Leder en Schoenen Museum, nu Schoenenkwartier, haar deuren opende. Een mijlpaal en ook het perfecte moment om het archief van het museum, dat wordt bewaard door Streekarchief Langstraat Heusden Altena en recent geïnventariseerd is, onder de aandacht te brengen. Dit geeft immers een mooie kijk op het reilen en zeilen van het museum vanaf de oprichting tot aan het moment dat beslist werd om te verhuizen naar het centrum van Waalwijk, naar het Raadhuisplein.

Op 10 april 1953 werd de “Stichting Oudheidkundig Museum voor de Schoen- en Lederindustrie” opgericht, naar aanleiding van de SLEM-tentoonstelling. De basis voor het museum, dat een jaar later de deuren opende, vormde de uitgebreide verzameling van Antoon Hendriks. De eerste huisvesting bevond zich aan de Kloosterwerf 6, maar deze locatie bleek al snel te klein. In 1959-1960 verhuisde het museum naar de Grotestraat 148 en in 1984 naar het bekende gebouw aan de Elzenweg 25, de voormalige schoenfabriek 'Pinocchio'. Door de vroegere functie van het gebouw waren een goede klimaatbeheersing, voldoende depotruimte en zichtbaarheid echter niet aanwezig. Verschillende verbouwingen brachten verbetering, maar vanaf de eeuwwisseling ontstonden toch verschillende plannen om het museum te verhuizen naar het centrum van Waalwijk. Het was pas in 2019 dat het museum de deuren sloot en in juni 2022 heropende als het Schoenenkwartier aan het Raadhuisplein.

Benieuwd naar het archief van het Nederlands Leder en Schoenen Museum? Vraag de archiefstukken aan en stap in de geschiedenis op de studiezaal van het Streekarchief. Bekijk de archiefinventaris hier