Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Plekken van Plezier’. In het werkgebied van Streekarchief Langstraat Heusden Altena worden er verschillende open dagen en tentoonstellingen georganiseerd.

In Altena is op woensdag 11 september de aftrap voor het Monumentenweekend met de Erfgoedavond in de Werf in Woudrichem. Daar wordt o.a. verteld over de soos in Almkerk, poppodium Xinix en de reizende bioscoop en kan er genoten worden van muziek en een Woerkums biertje. Op zaterdag 14 september kan er een bezoek worden gebracht aan het voormalige raadhuis van Eethen, Fort Giessen, het Jacoba Cultuurhuis en verschillende kerken en korenmolens. In het Andries Visserhuis in Werkendam wordt een expositie ingericht met foto’s van vroegere café’s en foto’s en voorwerpen uit discotheek het Schuurtje. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn herinneringen te delen. Op zondag 15 september opent kasteel Dussen haar poort.

Ook in Heusden is er veel te zien. In het weekend van 14 en 15 september kunnen er in de hal van het Bezoekerscentrum filmposters worden bekeken van films die eind jaren ’50 en begin jaren ’60 werden vertoond in het dorpshuis van Meeuwen. Ook is er een film te zien over land en water als vermaak in de gemeente Waalwijk. In de Trouwzaal zijn een aantal foto’s uit de gemeenten Altena, Heusden en Waalwijk tentoongesteld die te maken hebben met het thema ‘Plekken van Plezier’. Verder zijn er in Heusden op verschillende locaties lezingen, performances en tentoonstellingen die te maken hebben met keramiek. Zo is vanaf zaterdag 14 september o.a. de tentoonstelling ‘Bauhaus en keramiek’ te zien in het Gouverneurshuis en op zondag 15 september wordt daar over dit onderwerp een lezing gegeven.

Kijk voor meer informatie over welke monumenten geopend zijn en wat er allemaal te doen is op de website van Open Monumentendag.