Vandaag werd in het Dorpshuis in Herpt het boekje De laatste weken voor de bevrijding in Herpt en omgeving; Het oorlogsdagboek van Jan Durenkamp gepresenteerd. De eerste exemplaren werden door Mariska Heijmans van het Streekarchief overhandigd aan de twee zoons van Jan Durenkamp. 

Van 4 september tot en met 6 november 1944 hield Jan Durenkamp een dagboek bij. Als assistent-directeur van de zuivelfabriek in Herpt maakte hij dagelijks notities van wat er zich daar, in Herpt en in de omgeving afspeelde.

Het was een roerige periode. Begin september 1944 leek de bevrijding nabij en deden de wildste geruchten de ronde. Helaas bleek het nog niet zover en kwamen Herpt en omgeving in de frontlinie te liggen tussen geallieerde en Duitse legereenheden. Het gebied kreeg te maken met strooptochten en de vernielzucht van zich terugtrekkende Duitse soldaten, maar ook met geallieerde beschietingen naarmate die dichterbij kwamen. Durenkamp brengt dit alles dag na dag onder woorden en roept zo een indringend beeld op van Herpt en omgeving in de aanloop naar de bevrijding.

De aantekeningen van Jan Durenkamp werden door zijn twee zoons onder de aandacht van het Streekarchief gebracht. Die meende dat het verhaal van Jan een breder publiek verdient, zeker met de aanstaande herdenking van 75 jaar bevrijding in het vooruitzicht. Het resultaat is het boekje. 

Het oorlogsdagboek van Jan Durenkamp is voor € 5,- te koop in de studiezaal van het Streekarchief, Pelsestraat 17 in Heusden, en bij de boekhandel Zin in Boeken, Botermarkt 12 in Heusden. Ook zal het boekje te koop zijn tijdens de Bevrijdingsroute op zondag 3 november op het vertelpunt in Herpt.