Keramiek heeft in de geschiedenis van Heusden een belangrijke rol gespeeld. In de 16e en 17e eeuw was het een centrum voor pottenbakkers. De Putterstraat (straat van pottenbakkers) herinnert hier nog aan, zo ook de talloze scherven die zijn gevonden toen Heusden werd gerestaureerd. Voorbeelden van dit oude keramiek zijn te zien in de hal van het Bezoekerscentrum in Heusden.

Vanaf 10 juli loopt er een Bauhauskeramiekroute door Heusden. Op dertien locaties zijn in de etalages objecten te zien uit de keramiekverzameling van kunsthistoricus Elisabeth Eyl. Tijdens de lockdown kwam zij op het idee om een etalagemuseum in te richten in een leeg winkelpand in Heusden. Zo konden mensen genieten van de schoonheid van keramiek uit de tijd van de Art Deco en de Jazz Age. Het Etalagemuseum werd met veel enthousiasme ontvangen en is nu uitgebreid tot een route met meerdere etalages. Elke etalage heeft een eigen karakter, passend bij de sfeer van de winkel of woning. Geïnspireerd door de aantrekkelijke vormen en decoraties van de keramiek hebben een aantal ondernemers producten ontworpen of laten maken met de Bauhauskeramiek als uitgangspunt!

Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1933 eerst gevestigd was in Weimar daarna in Dessau en tenslotte nog een jaar in Berlijn. Walter Gropius, de oprichter van Het Bauhaus, wilde met zijn school bereiken dat de toegepaste kunsten toegankelijk werden voor iedereen. In de werkplaatsen van Het Bauhaus werd niet alleen ontworpen maar ook geproduceerd. De producten moesten van goede kwaliteit zijn en tegelijkertijd betaalbaar voor een groot publiek. De vernieuwing die in die periode ontstond en over de hele wereld is uitgestroomd, heeft zich ontwikkeld tot het huidige klimaat waarin het Design een belangrijke betekenis en invloed heeft.

Een flyer met de route en informatie over Het Bauhaus en Keramiek, is gratis te verkrijgen bij het Bezoekerscentrum, Pelsestraat 17 in Heusden, en bij alle deelnemende locaties.

Kijk voor meer informatie over Elisabeth Eyl en haar keramiekverzameling op haar website.