De afgelopen maanden is er gewerkt aan het inventariseren en beschrijven van een aantal archieven van voormalige zwembaden in het Land van Heusden en Altena. Het gaat om stichting Zwembad Veldzicht te Genderen, stichting De Wijde Alm te Almkerk en stichting Zwembad Den Doorn te Almkerk. De inventarissen van deze archieven staan nu op onze website. 

De stichting Zwembad Veldzicht werd opgericht in 1964. Deelnemers aan de stichting waren de gemeenten Andel, Eethen, Veen en Wijk en Aalburg. In 1964 werd begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van een zwembad, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de opening van het zwembad op 9 mei 1970. In verband met het bouwen van een nieuw regionaal zwembad in Andel werd het zwembad in Genderen op 13 september 2013 gesloten. De stichting werd in 2014 opgeheven en de eigendommen zijn overgegaan naar de gemeente Aalburg.

Bekijk de archiefinventaris hier.

Op 22 september 1965 werd de stichting De Wijde Alm opgericht door de gemeenten Almkerk, Giessen en Rijswijk. Het had tot doel de oprichting en exploitatie van een openluchtzwembad voor deze gemeenten te realiseren en zou gesitueerd worden op een gebied aan de rivier De Wijde Alm tussen Almkerk en Uitwijk. Naast het aanleggen van een zwembad waren er ook plannen voor de realisering van andere recreatiemogelijkheden zoals een camping en mogelijkheden voor ruitersport. De stichting ging voortvarend van start met het opstellen van een plan, aankopen en financiering van gronden en overleggen met diverse instanties om de benodigde toestemmingen te verkrijgen. Medio 1969 werd echter duidelijk dat een aanpassing van de provinciale weg van Giessen naar rijksweg A 27 dwars door het geplande recreatiegebied liep. Hierdoor werd de ontwikkeling van een zwembad op deze locatie onmogelijk. Door de deelnemende gemeenten werd ingestemd met opheffing van de stichting maar het heeft nog tot 1984 geduurd voordat dit gerealiseerd was.

Bekijk de archiefinventaris hier.

Nadat de eerdere poging om een zwembad in de gemeente Almkerk op te richten niet gelukt was, werd in 1969 de stichting Zwembad Den Doorn opgericht. De plannen voor de bouw van het zwembad verliepen moeizaam. Het eerste ontwerpplan van de Koninklijke Heidemaatschappij werd afgewezen omdat het te duur was. Daarna werd in zee gegaan met Lucas Pesie N.V., maar dit bedrijf ging failliet. Toen werd aan N.V. Ingenieursbureau Oranjewoud opdracht gegeven om een ontwerp te maken. Dit ontwerp is uiteindelijk gerealiseerd. Voor de bouw werd de firma Colijn en Ippel uit Nieuwendijk ingeschakeld. Op 12 mei 1973 werd het zwembad geopend. Eind jaren tachtig ontstonden er plannen bij de gemeente Werkendam (tijdens de gemeentelijke herindeling in 1973 werd een deel van gemeente Almkerk bij gemeente Werkendam ingedeeld) om het zwembad te privatiseren of af te stoten. Uiteindelijk leidde dit in 1997 tot verkoop van de grond met bebouwing aan de Stichting Sport en Evenementencentrum Den Doorn en de opheffing van de Stichting Zwembad Den Doorn.

Bekijk de archiefinventaris hier.