Dit jaar combineert het Streekarchief de thema's van Open Monumentendag en Maand van de Geschiedenis, 'Leermonument' en 'Oost/West' in één activiteit.

Van eind negentiende eeuw tot eind twintigste eeuw liep er van 's-Hertogenbosch door de gemeenten Heusden en Waalwijk naar Lage Zwaluwe een spoorlijn, de Langstraatspoorlijn. Deze spoorlijn werd ook wel de Halvezolenlijn genoemd en zorgde voor transport in dit gebied dat lange tijd bekend stond om de leder- en schoenproductie. Er zijn nog steeds restanten van de spoorlijn te vinden. 

Aan de hand van een routebeschrijving kunt u de route van de Halvezolenlijn door de gemeenten Heusden en Waalwijk volgen (en een klein uitstapje naar Den Bosch en Raamsdonk). Van oost naar west, van west naar oost, geheel of gedeeltelijk, te voet of per fiets. Het kan allemaal. Er wordt in de beschrijving gewezen op verschillende interessante historische en culturele plekken langs de route. Bekijk de route in GoogleMaps en klik op de punten om erachter te komen wat op die plek te zien is. U kunt voor de route ook van oost naar west de bordjes met de fietsknooppunten 93, 75, 71, 14, 15, 44, 17, 45, 16 en 13 volgen.

Er kan ook met een gids een wandeling worden gemaakt door een van de dorpen of in het natuurgebied waar nog restanten van de spoorlijn te vinden zijn: 

Heemkundekring Onsenoort organiseert zaterdag 12 september om 14.00 uur en zondag 20 september om 10.00 uur een wandeling met gids door het waterbergingsgebied Vlijmens Ven en over de Moerputtenbrug. Er zal verteld worden over de geschiedenis van dit gebied waar nog restanten van de Halvezolenlijn te vinden zijn. De wandeling begint vanaf de parkeerplaats bij de Venkantbrug in Vlijmen en duurt twee uur. Hiervoor moet u zich aanmelden door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er kunnen 15 personen mee per wandeling. 

Heemkundekring "Op 't goede spoor" Waspik organiseert een dorpswandeling van ongeveer anderhalf uur, tweemaal op zaterdag 12 september en tweemaal op zondag 13 september, om 11.00 uur en 14.30 uur. Een bestuurslid van de heemkundekring ontvangt de deelnemers aan het Halve Zolenpad bij het stationsmonumentje van Waspik, net voorbij de kruising van het Halvezolenpad met de Schoolstraat en Spoorstraat. Vanaf het Dorpsplein worden de deelnemers door de gidsen Diny Kamp of Jos Smits gedurende ongeveer anderhalf uur meegenomen door de geschiedenis van Waspik. Hiervoor moet u zich aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er kunnen 15 personen mee per wandeling.

Klik hier voor een pdf met de tekst bij de interessante punten.

KaartjeVolgDeHalvezolenlijn