Het is weer januari en zoals aan het begin van ieder jaar wordt een aantal archiefstukken in beheer bij het Streekarchief dan openbaar. Kijk hier voor het complete overzicht met stukken die allemaal openbaar worden.

Voor sommige stukken die het Streekarchief bewaart geldt een openbaarheidsbeperking. Deze beperking heeft in de regel te maken met de bescherming van de privacy van personen, maar het kan ook een afspraak zijn met de eigenaar van het archief. Met ingang van 2021 worden onder meer weer vele akten Burgerlijke Stand openbaar, maar ook een bijzondere kaart uit het archief van de parochie Sint Jan de Doper in Waalwijk.

Op 16 april 1945 speurde de Canadese soldaat ‘F.W.’ de omgeving af vanuit observatiepunt 155469, de toren van de kerk van Sint Jan de Doper in Waalwijk. Hij bracht toen zorgvuldig een deel van het gebied aan de overzijde van de Maas in kaart, dat nog in Duitse handen was. Op de kaart tekende hij een aantal specifieke punten in en noteerde de bijbehorende coördinaten. Met name ook de wat hogere gebouwen, van waaruit de vijand hen kon observeren. Zo zijn op de kaart de kerken van Eethen en Drongelen (de laatste per abuis Kampen genoemd) terug te vinden. Beide kerken werden verwoest als gevolg van geallieerde beschietingen tussen november 1944 en mei 1945.

De openbaar geworden gedigitaliseerde stukken kunnen via de website worden geraadpleegd. Raadplegen van archiefstukken op de studiezaal in Heusden kan hopelijk na 19 januari 2021 weer, zij het op afspraak. Houd hiervoor de actuele openingstijden in de gaten op https://salha.nl/bezoekersinformatie/contact.