Het is nu ruim 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De Tweede Wereldoorlog kostte heel veel mensen het leven, ook in de Langstraat. Het is tijd om stil te staan bij al deze mannen, vrouwen en kinderen.

Op 25 september is “Zoveel Verhalen gepresenteerd, een boek over de oorlogsslachtoffers in de huidige gemeente Waalwijk, dus ook die uit Sprang-Capelle en Waspik. Het boek bevat 145 hartverscheurende verhalen en laat zien dat iedereen slachtoffer van de oorlog kon worden, want naast militairen en vermoorde Joden waren het voor het merendeel gewone burgers die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Politionele Acties in voormalig Nederlands-Indië. Burgers bovendien van beide geslachten en van alle leeftijden. Het jongste slachtoffer was zeven weken, het oudste 84 jaar. Het boek wil een papieren monument zijn voor al deze mensen.

Het boek is het resultaat van jaren onderzoek door de Heemkundevereniging Sprang-Capelle, Heemkundekring De Erstelinghe uit Waalwijk en Heemkundekring Op ’t Goede Spoor uit Waspik. De redactie werd uitgevoerd door Jack Didden en Mariska Heijmans-van Bruggen (Streekarchief Langstraat Heusden Altena). Bekijk de opnames van de presentatie hier.

Het boek bevat veel nog nooit gepubliceerde foto’s, een begrippenlijst en een alfabetisch register met namen gerangschikt per woonplaats. Het telt niet minder dan 236 bladzijden en is in kleur. Het is ook voorzien van een leeslint. Dankzij subsidies is het mogelijk om het boek voor slechts 15 euro aan te bieden.

Boek ZoveelVerhalen

Het boek verschijnt in een beperkte oplage, wees er dus snel bij!

Verkooppunten van het boek zijn:

-De drie heemkundekringen, Informeer u vooraf wanneer de heemkundekringen open zijn via hun website: www.goedespoorwaspik.nl ; www.erstelinghe.nl  en www.heemkundesprangcapelle.nl

-Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis aan het Raadhuisplein) tijdens de openingstijden van de Expositie ’40-’45.

-Read Shop Waalwijk.