Uw zoekacties: Films en filmfragmenten

Films en filmfragmenten

 

De collectie Films van Streekarchief Langstraat Heusden Altena omvat bijna 600 titels. Meer dan 450 daarvan zijn gedigitaliseerd. Hiervan zijn ruim 300 films ook direct online te bekijken. Vanwege auteursrechtelijke bescherming kunt u de overige gedigitaliseerde films alleen in de studiezaal bekijken. De melding “Alleen te bekijken in de studiezaal van de archiefdienst” is te zien wanneer hiervan sprake is. Neem contact op met de studiezaal om een film te bekijken die u niet direct via de website kunt afspelen.

 

Hoe doorzoekt u de filmcollectie?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. De filmbeschrijvingen waar de zoekterm in voorkomt, verschijnen in beeld.

In de linker kolom staan filters waarmee u de zoekresultaten verder kunt verfijnen, bijvoorbeeld op plaats.

Filter: Heusdenx
beacon
52  films en filmfragmenten
sorteren op:
 
 
 
 
Datering:
17-04-2009
Lengte in minuten:
00:10:00:00
Samenvatting:
Op vrijdag 17 april 2009 bracht Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Holland een bezoek aan de vesting Heusden.Hij gaf daar een gastles voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Johannes Paulus Basisschool. De koning werd door de kinderen in de Gouverneurstuin in Heusden opgehaald. Na een inspectietocht per koets door de vesting hield de koning een ontvangst. Om vijf uur werd de koning namens het gemeentebestuur door wethouder Will Dijkstra in de rol van burgemeester bij het Commiezenhuis welkom geheten. Bij de Heeren van Heusden, wijninkopers werd op de komst van de koning een glas erewijn gedronken. Met deze activiteit werd stilgestaan met het feit dat Lodewijk Napoleon Heusden in 1809 heeft bezocht. In 2009 was dit 200 jaar geleden.
Maker:
Stichting Heusden Lokaal, 2009
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
Heusden Lokaal, 2009
Documentatie:
Over deze tocht schreef Heusdenaar Hans van den Eeden het boek "Leve de Koning. Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland".
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Datering:
2009
Lengte in minuten:
00:30:00:00
Samenvatting:
Naast het graf. Over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden (Jef Monté). In de nacht van 4 op 5 november 2009 is het precies 65 jaar geleden dat de stadhuisramp van Heusden zich voltrok. Daarbij vonden 134 mensen de dood. De stadhuisramp wordt gezien als één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Deze film gaat over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden. Dicht op de huid van direct betrokkenen schetsen wij hoe de ramp anno 2009 nog voelbaar is. Het ene moment geven de personages concreet aan waar de pijn nu nog zit, het andere moment vertelt de stilte genoeg. Extra's op de DVD: trailer; over de film; het bewegend stadhuis; productiefoto's; over Dieper Beeld.
Maker:
Jef Monté
Opdrachtgever:
Streekarchief Land van Heusden en Altena samen met Dieper Beeld
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
Jef Monté en Streekarchief Land van Heusden en Altena.
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Datering:
2009
Lengte in minuten:
00:32:05:00
Samenvatting:
Naast het graf. Over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden (Jef Monté). In de nacht van 4 op 5 november 2009 is het precies 65 jaar geleden dat de stadhuisramp van Heusden zich voltrok. Daarbij vonden 134 mensen de dood. De stadhuisramp wordt gezien als één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Deze film gaat over de gevolgen van de stadhuisramp van Heusden. Dicht op de huid van direct betrokkenen schetsen wij hoe de ramp anno 2009 nog voelbaar is. Het ene moment geven de personages concreet aan waar de pijn nu nog zit, het andere moment vertelt de stilte genoeg.
Maker:
Jef Monté
Opdrachtgever:
Streekarchief Land van Heusden en Altena i.s.m. de gemeente Heusden, Schatten van Brabant en Dieper Beeld
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
Jef Monté en Streekarchief Land van Heusden en Altena.
Digitale bestanden:
Niet (volledig) openbaar. Op de studiezaal van de archiefdienst is het gehele inventarisnummer in te zien.
Geografische namen:
Thema trefwoorden:
 
 
 
 
 
Datering:
04-05-1994
Lengte in minuten:
00:14:35:00
Samenvatting:
Jaarlijks programma waarin aandacht wordt besteed aan het verhaal achter een onbekend oorlogsmonument. Deze aflevering aandacht voor een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Duitse aanval op het stadhuis van Heusden op 5 november 1944. Op 5 november 1944 bliezen de Duitsers het stadhuis van Heusden op om te voorkomen dat de geallieerden de toren ervan als uitkijkpost zouden gebruiken. Van de 180 mensen die zich in de schuilkelder bevonden, kwamen er 134 om het leven. INTERVIEWS hierover met ooggetuigen Martin Dankers, Philip Verhaak en Harry Leijten. SHOTS: afwisselend zwart-wit foto's van het monument ter nagedachtenis van de 134 slachtoffers; zwart-wit foto's stadhuis Heusden; exterieur kerk. Tekst en uitleg door Martin Dankers, Philip Verhaak en Harry Leijten over die ramp van 4 op 5 november 1944
Maker:
NOS (producent) Van Gewest tot Gewest
Kleur:
Kleur en zwart-wit
Geluid:
Ja
Auteursrechten:
NOS (producent) Van Gewest tot Gewest
Documentatie:
Informatie over dit programma komt van de website van Beeld en Geluid.
Geografische namen:
Thema trefwoorden: