Uw zoekacties: Gemeentebestuur, Meeuwen, 1811-1923(1974)

0010 Gemeentebestuur, Meeuwen, 1811-1923(1974)

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Verantwoording van de bewerking
0010 Gemeentebestuur, Meeuwen, 1811-1923(1974)
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.1.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris beschrijft het archief van de gemeente Meeuwen zoals dat gevormd werd in de jaren 1811-1923. Beide jaartallen vormen een cesuur. In 1811 werd de Franse wetgeving van kracht in het bij Frankrijk ingelijfde Nederland. Dit betekende ondermeer dat bestuur en rechtspraak van elkaar gescheiden werden. De oude schepenbanken, die zowel als gemeentebestuur en als plaatselijke rechtbank fungeerden verdwenen, om plaats te maken voor een nieuw bestuurlijk orgaan, de gemeenteraad. In 1923 kwam er een eind aan het zelfstandig voortbestaan van Meeuwen; per 1 mei 1923 ging deze gemeente op in de nieuw gevormde gemeente Eethen.
De inventaris is ingedeeld volgens het schema "algemeen-bijzonder". Enerzijds vloeit dit bijna onontkoombaar voort uit de aard van de bescheiden. Deze vallen immers uiteen in "stukken van algemene aard" welke de hele werkkring van het orgaan bestrijken, en "stukken van bijzondere aard" die slechts een deelaspect betreffen. Anderzijds is het uit oogpunt van uniformiteit gewenst dat de indeling aansluit op de gangbare inventarisatiepraktijk, in dit geval die welke toegepast wordt bij gemeentelijke administraties. De categorie "bijzonder" is op haar beurt ingedeeld in stukken die het orgaan zelf betreffen, en in die welke betrekking hebben op de taken van het orgaan. De eerstgenoemde stukken zijn samengebracht onder de rubriek "organisme". Deze term maakt duidelijk dat het orgaan een samenhangend geheel van bestuurlijk- administratieve en financiële functies is gericht op het uitvoeren van specifieke taken; bovendien geeft de term aan dat het orgaan een "levend" iets is, onderworpen aan ontwikkelingen en veranderingen. De verdere ordening van de inventaris is gebaseerd op de, door ODRP-VNG, ontwikkelde Basisarchiefcode, uitgave 1992. Ook hier is gestreefd om aan te sluiten bij een algemeen toegepaste systematiek.
Het archief wordt voor een substantieel deel gevormd door series in de vorm van notulen, processen-verbaal en publicaties, ingekomen en minuten van uitgaande stukken, begrotingen en rekeningen met hun resp. bijlagen, verslagen, kohieren, registers en staten. Daarnaast bestaat het archief uit stukken die buiten de bovengenoemde bestanden, en dan met name de ingekomen en minuten van uitgaande stukken, zijn gehouden of geraakt. Er is voor gekozen deze stukken te plaatsen naar onderwerp. Van herstel van de "oude orde" is afgezien. Restauratie van de oorspronkelijke serie ingekomen stukken zou, gelet op de grote hoeveelheid her en door het archief verspreid gelegen losse stukken, een te tijdrovende zaak zijn geworden. Bovendien zijn sommige stukken die betrekking hebben op een specifiek onderwerp als een soort "dossiers" bewust buiten de betreffende serie gehouden. Als zodanig vormen zij de neerslag van bepaalde handelingen van het orgaan. Door het verbreken van deze bewust gevormde "dossiers" ten gunste van de oorspronkelijk gevormde serie zouden deze handelingen a.h.w. aan het zicht worden onttrokken. Daarbij stuit men tegelijk op een groot nadeel van een serie: de beschrijvingen kunnen, wat de inhoud betreft, slechts algemeen zijn. Losse stukken worden daarentegen veel specifieker omschreven waardoor zij toegankelijker (en bruikbaarder) worden. Ook de restauratie van het volgens het rubriekenstelsel geordende deel van de ingekomen stukken bleek, gelet op de geringe omvang van dit gedeelte en gelet op de hoeveelheid tijd die in de werkzaamheden zou moeten worden te onrendabel.
Ook is bij de rubriek bevolkingsregisters, waar volgens verschillende systemen toegekende inventarisnummers naar elkaar verwijzen, afgezien van het vervaardigen van een concordans. Ook hier speelt de geringe omvang van het betreffende bestand een rol, terwijl men zich tevens kan afvragen of men de gebruiker in dit geval een dienst bewijst door hem naar een aparte concordans te verwijzen.
Sprekend over de staat van het archief zoals dat werd aangetroffen, kan gesteld worden dat het redelijk compleet en zonder al teveel materiële schade is nagelaten. Redelijk compleet omdat de (soms flinke) hiaten een adequate reconstructie van de activiteiten van het orgaan niet in de weg hoeven te staan. Voor de bewerking bedroeg de omvang van het archief 11 m1. Hiervan is 3 m1 te vernietigen of reeds vernietigd. Bij de selectie voor vernietiging is gebruik gemaakt van " De lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen dagtekenende na 1850" zoals vastgesteld bij beschikking van de ministers van WVC d.d. 24 augustus 1983 en Biza d.d. 2 november 1983. Daarnaast is gebruik gemaakt van de lijst voor te vernietigen stukken van de Brabantse Archief Selectiecommissie, uitgave 1996.
In 2012 kon aan de bestaande inventaris een aantal bescheiden worden toegevoegd, afkomstig uit een tot dan toe ongeordende hoeveelheid archivalia waarvan de herkomst kan worden herleid tot de voormalige gemeenten Eethen en Meeuwen. Het betreft hier de inv. nrs. 1040-1067, die werden beschreven door Tom van der Aalst. De al bestaande inv. nrs. 289, 453, 467, 852 en 947 werden bij dezelfde gelegenheid met enkele archiefbestanddelen aangevuld.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Lijst van burgemeesters (maire, schouten) en gemeentesecretarissen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1923(1974)
Titel:
Gemeentebestuur, Meeuwen
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het gemeentebestuur van Meeuwen
Jaar van inventarisatie:
1999
Inhoud/samenvatting:
Archiefstukken betreffende het bestuur van de huishouding van de gemeente op basis van de bestuursreglementen van 1819, 1825 (platteland) en de Gemeentewet van 1851, waarbij administratief-bestuurlijke bevoegdheden werden toegekend om genoemde taak uit te oefenen (uitvaardiging van verordeningen en uitvoering van besluiten van hogere organen).
Auteur:
D. Ruiter, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
9,50 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen:
Archiefvormer(s):