Uw zoekacties: Burgerlijk Armbestuur, Dussen, 1914-1968

0123 Burgerlijk Armbestuur, Dussen, 1914-1968

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
0123 Burgerlijk Armbestuur, Dussen, 1914-1968
1. 1. Archiefvorming
1.1.
Geschiedenis van de archiefvormer
De eerste Armenwet van 28 juni 1854 was een Nederlandse wet die opgesteld werd na de grondwetsherziening van 1848, die ertoe dwong de armenzorg wettelijk te regelen. Op basis van de Armenwet kregen hulpbehoevenden die niet tot een kerkelijke gezindte behoorden in geval van 'volstrekte onvermijdelijkheid' recht op bedeling door een overheidsorgaan (in de praktijk de gemeente). In 1912 werd een herziene wet ingevoerd door minister Heemskerk. Een van de verbeteringen in de nieuwe wet was versterking van de samenwerking tussen hulpverlenende instanties, met name tussen de kerkbesturen en de gemeente.
Het oudst bewaarde reglement voor het burgerlijk armbestuur te Dussen dateert van 23 april 1914. Hierin staat dat het burgerlijk armbestuur bestaat uit drie leden die worden benoemd door de gemeenteraad. De burgemeester was normaalgesproken de voorzitter. Er werd alleen onderstand toegekend als bleek dat de persoon zelf niet in zijn eigen levensonderhoud kon voorzien én als geen ondersteuning geboden werd door een kerkelijke, bijzondere of gemengde instelling van weldadigheid. De ondersteuning was steeds tijdelijk omdat het de bedoeling was dat de ondersteunde weer zelf in het eigen onderhoud kon voorzien.
Het burgerlijk armbestuur vergaderde ongeveer één keer per maand en behandelde daar de zakelijke aangelegenheden, zoals het vaststellen van de begrotingen en jaarrekeningen en het beheer van de eigendommen. Daarnaast besprak het in de vergaderingen ook allerlei individuele gevallen van ondersteuning.
In de vergadering van het burgerlijk armbestuur van 20 november 1961 werd besloten de naam te wijzigen in Gemeentelijke Instelling voor Sociale Zorg.
Het burgerlijk armbestuur te Dussen werd opgeheven ten gevolge van de inwerkingtreding van de Algemene Bijstandswet per 01-01-1965. Vanaf 01-01-1965 moesten de werkzaamheden van het burgerlijk armbestuur uitgevoerd worden door de gemeente. De bestemming van bezittingen en inkomsten van het burgerlijk armbestuur moest daarbij geregeld worden. (zie inv.nr. 8)
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Inhoud
2.2. Selectie en vernietiging
2.3. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Beperkingen aan het gebruik
3.3. Citeerinstructie

Kenmerken

Datering:
1914-1968
Titel:
Burgerlijk Armbestuur, Dussen
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het Burgerlijk Armbestuur te Dussen
Archieftitel:
Burgerlijk Armbestuur, Dussen
Huidige gemeente:
Altena
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2017
Inhoud/samenvatting:
Het burgerlijk armbestuur verleende van overheidswege ondersteuning aan armen, aanvankelijk alleen dan wanneer kerkelijke of bijzondere instellingen van weldadigheid geen rol konden of wilden vervullen (Armenwet 1854), later (Armenwet 1912) ook subsidiair op kerkelijke en bijzondere hulpverlening. De Bijstandswet 1963, waarbij de overheid zich verplichtte tot hulpverlening, maakte de burgerlijke armbesturen overbodig.
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
1,25 m
Openbaarheid:
Stukken betreffende de taak van het burgerlijk armbestuur zijn pas openbaar na 100 jaar.
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: