Uw zoekacties: Godshuizen, Heusden, 1812-1964

0171 Godshuizen, Heusden, 1812-1964

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
0171 Godshuizen, Heusden, 1812-1964
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De oudste stukken in dit archief dateren van 1812-1814. Het gaat om stukken die allemaal betrekking hebben op Elias Cornelis Roessing van Iterson. Hij overleed op 09-08-1826. Hij was ontvanger van het Centraal Bureau van Weldadigheid van het kanton Heusden in 1812, 1813 en 1814 en bijgevolg rentmeester van de Godshuizen. De rekening, bijlagen bij de rekening en het journaal in de inv.nrs. 70-72 betreffen het gasthuis.
De jongste stukken zijn van begin jaren '60 van de 20ste eeuw en zijn van de Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg. Het College van Regenten van de Godshuizen werd per 1 juli 1960 opgevolgd door de Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg. Op 1 januari 1965 trad de Algemene Bijstandswet in werking en hield de GIMZ op te bestaan. De overheid werd nu verplicht de bijstandsverlening over te nemen.
Op een behoorlijk aantal stukken werden sporen van oude ordeningen aangetroffen:
1. Op sommige stukken (correspondentie) staan stempels "Voorzitter Regenten Godshuizen Heusden" met daarbij de datum waarop het stuk is binnengekomen en een aanduiding van waar op te bergen in het dossier (vb. Dos. VI - No. 11). Dit gebeurde in de periode 1938-1944. Zie de inv.nrs. 12-17.
I = Bedeling en ondersteuning
II = Financiƫn
IV = Verplegingskosten
VI = Verpachting en verhuring eigendommen
VII = Exploitatie en onderhoud huizen en landerijen
VIII = Personeel
Vanaf 1947 werd de correspondentie als geheel bewaard en niet per onderwerp zoals in de periode 1938-1944. In deze omslagen zitten dus stukken betreffende de eigendommen, verpleging en ondersteuning, financiƫn en personeel samen in chronologische volgorde.
2. Oude inventarisnummers die als stroken tussen de stukken zaten, zijn ingevuld in het veld "oorspronkelijk inventarisnummer". Mogelijk zijn dit nummers afkomstig van het archief van het Gemeentebestuur Heusden.
Tussen de notulen van de godshuizen 1905-1960 zaten bijvoorbeeld stroken met nummering 201-205.
De jaarrekeningen van voor 1944 zijn grotendeels verloren gegaan. In een brief van 1947 staat te lezen: "De administratie van de Godshuizen is bij de Stadhuisramp - het archief van de Godshuizen was opgeslagen in het Gemeentehuis - verloren gegaan". Daarnaast is het archief voor de periode vanaf circa 1860 tot 1964 behoorlijk compleet en zijn er geen noemenswaardige hiaten te vermelden.
1.2.1. De verwerving van het archief
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Selectie en vernietiging
2.2. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Verwante archieven
4.2. Publicaties

Kenmerken

Datering:
1812-1964
Titel:
Godshuizen, Heusden
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Godshuizen te Heusden
Huidige gemeente:
Heusden
Jaar van inventarisatie:
2017
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Inhoud/samenvatting:
Liefdadigheidsinstelling waar om godswil armen, zieken en ouderen worden verzorgd. Vaak worden godshuis en gasthuis als synoniemen gebruikt.
Archieftitel:
Godshuizen, Heusden
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
2,5 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: