Uw zoekacties: Godshuizen, Heusden, 1812-1964

0171 Godshuizen, Heusden, 1812-1964

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Selectie en vernietiging
2.2. Verantwoording van de bewerking
0171 Godshuizen, Heusden, 1812-1964
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.2.
Verantwoording van de bewerking
Deze inventaris is het resultaat van de samenvoeging van de archiefblokken 0171 en 0255. Archiefblok 0171 (periode 1812-1944) was nog niet beschreven, archiefblok 0255 (periode 1945-1964) was voorzien van een plaatsingslijst waarbij de stukken op doosniveau beschreven waren. Door de samenvoeging is archiefblok 0255 vervallen.
De indeling van de inventaris is er één naar organisatie. De structuur in de documenten is verbonden met het bestuur van de Godshuizen door het College van Regenten en vanaf 1960 door de Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg. Hoewel er sporen aangetroffen werden van oude ordeningen, kon de oude orde slechts gedeeltelijk gereconstrueerd worden en bewaard blijven. Deze oude orde is nog aan te treffen in de notulen, die uiteraard chronologisch geordend zijn, en in de correspondentie. In de correspondentie is een tweedeling aan te treffen. De ingekomen en minuten van uitgegane stukken van de periode 1936-1946 zijn ingedeeld per onderwerp. De brieven van de periode 1947-1960 werd chronologisch geordend. Ook de orde van de financiële stukken, meerbepaald de begrotingen, jaarrekeningen, kasboeken en grootboeken werd eveneens bewaard.
De inventaris bevat drie hoofdstukken: de stukken van algemene aard, de stukken betreffende bijzondere onderwerpen en tenslotte een hoofdstuk met gedeponeerde stukken van het Burgerlijk Armbestuur van Herpt.
Onder de stukken van algemene aard vallen de notulen, de presentielijsten van vergaderingen, de correspondentie en een enkel jaarverslag. De stukken betreffende bijzondere onderwerpen zijn ingedeeld in vier subrubrieken. Hierbij valt op dat het merendeel van de stukken betrekking heeft op de eigendommen en de financiën. Dit bleken dan ook de hoofdtaken te zijn van het College van Regenten. Het grootste deel van hun tijd spendeerden zij aan het beheer van hun vele eigendommen. Het inventarisnummer 45 bijvoorbeeld bevat een goed overzicht van de vele landerijen die de Godshuizen in de jaren '30 van de 20ste eeuw bezaten en ook de talrijke pachtovereenkomsten bewijzen dit.
Het derde hoofdstuk bevat enkele stukken van het Burgerlijk Armbestuur van Herpt. In de jaren '50 van de 20ste eeuw gingen het College van Regenten van de Godshuizen en het Burgerlijk Armbestuur van Herpt een gemeenschappelijke regeling aan inzake de voorziening van een geneesheer, tevens belast met de armenpraktijk. Doordat de twee instellingen gemeenschappelijk taken gingen uitoefenen, kwamen stukken van het armbestuur van Herpt terecht in het archief van de Heusdense Godshuizen.
Tenslotte moet nog vermeld worden dat de stukken van het College van Regenten binnen de inventaris gewoon opgevolgd worden door de stukken van de Gemeentelijke Instelling voor Maatschappelijke Zorg. Hoewel de naam veranderde en de taken nu bij een gemeentelijke instelling terecht kwamen, veranderde er in de praktijk voorlopig maar weinig. Wanneer op 1 januari 1965 de Algemene Bijstandswet in werking trad, houdt dit archief op. De overheid werd nu verplicht de bijstandsverlening over te nemen.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Verwante archieven
4.2. Publicaties

Kenmerken

Datering:
1812-1964
Titel:
Godshuizen, Heusden
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Godshuizen te Heusden
Huidige gemeente:
Heusden
Jaar van inventarisatie:
2017
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Inhoud/samenvatting:
Liefdadigheidsinstelling waar om godswil armen, zieken en ouderen worden verzorgd. Vaak worden godshuis en gasthuis als synoniemen gebruikt.
Archieftitel:
Godshuizen, Heusden
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
2,5 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: