Uw zoekacties: Classis Gorinchem, Classis Heusden, Classis Almkerk en Class...

0191 Classis Gorinchem, Classis Heusden, Classis Almkerk en Classis Heusden-Almkerk, 1566-2018

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
0191 Classis Gorinchem, Classis Heusden, Classis Almkerk en Classis Heusden-Almkerk, 1566-2018
1. 1. Archiefvorming
1.1.
Geschiedenis van de archiefvormer
Van 1579 tot 1816 heeft bestaan een Classis Gorinchem, deel uitmakend van het gebied van de particuliere synode van Zuid-Holland. Deze Classis bestond uit drie ringen, namelijk:
*de ring Arkel (gedeelte van de huidige provincie Zuid-Holland) met de volgende vijftien gemeenten: Gorinchem, Hoogblokland, Leerbroek, Hardinxveld, Asperen, Arkel, Hoornaar, Kedichem, Giessendam, Heukelum, Schelluinen, Nieuwland, Oosterwijk, Noordeloos, Spijk.
*de ring Heusden (gedeelte van de huidige provincie Noord-Brabant) met de volgende twaalf gemeenten: Heusden, Vlijmen, Heesbeen en Aalburg, Babyloniënbroek, Engelen, Hedikhuizen en Herpt, Eethen en Drongelen, Wijk aan de Maas, Baardwijk, Genderen en Doeveren, Meeuwen, Veen.
*de ring Altena (eveneens een gedeelte van de huidige provincie Noord-Brabant) met de volgende acht gemeenten: Woudrichem, Almkerk, Giessen, Werkendam, Uitwijk, Neder- en Opandel, Sleeuwijk, Rijswijk.
In 1816 werd het Zuid-Hollandse gedeelte van de Classis Gorinchem gedeeltelijk bij de Classis Dordrecht en gedeeltelijk bij de Classis Gouda gevoegd. Het overige deel bleef bestaan als Classis Heusden (kerkprovincie Noord-Brabant) met uitzondering van de gemeenten Engelen en Vlijmen, die naar de Classis 's-Hertogenbosch overgingen. Toegevoegd werd (uit de Classis Dordrecht) de gemeente Dussen en een ring 's-Grevelduin-Capelle, die de volgende tien gemeenten omvatte: Baardwijk, 's-Gravenmoer, Raamsdonk, Waspik, Besoijen, 's Grevelduin-Capelle, Sprang, Drunen, Loon op Zand, Waalwijk. In 1951 werd een nieuwe Classis Gorinchem gevormd, uitsluitend op Zuid-Hollands grondgebied.
Periode 2009-2018:
Van 1 mei 2009 tot 1 mei 2018 heeft bestaan de Classis Heusden-Almkerk, deel uitmakend van de Protestantse Kerk in Nederland. Door de fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 mei 2004 ontstond de Classis Heuden-Almkerk. Op 1 mei 2009 heeft de Kleine Synode van de Protestantse Kerk in Nederland de Hervormde Classis Heusden en de Gereformeerde Classis Almkerk samengevoegd tot de Protestantse Classis Heusden-Almkerk. Deze classis bestond uit de volgende kerken en gemeenten: de Gereformeerde Kerken van Almkerk, Andel, Dussen, Genderen, Giessen-Rijswijk, Meeuwen, Nieuwendijk, Sleeuwijk-Woudrichem, Waardhuizen, Werkendam; de Hervormde Gemeenten ‘Gravenmoer, ’s-Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle, Aalburg, Almkerk, Andel, Baardwijk, Babyloniënbroek, Besoyen, Doeveren, Dussen-Hank, Drongelen, Eethen, Genderen, Giessen, Heesbeen, Heusden, Ichthus te Sleeuwijk, Meeuwen-Hagoort, Nieuwendijk, Rijswijk, Sleeuwijk, Sprang, Uitwijk, Veen, Waalwijk, Waspik, Werkendam, Wijk bij Heusden, Woudrichem; de Evangelisch-Lutherse Gemeente Heusden.
In 2010 werden de volgende Gereformeerde Kerken aan de classis toegevoegd: 's Gravenmoer, Heusden, Sprang-Capelle e.o., Waalwijk. Daarvoor behoorden zij tot de Classis ’s-Hertogenbosch.
In 2011 werden de Hervormde Gemeente Eethen en de Hervormde Gemeente Drongelen samengevoegd tot de Hervormde Gemeente Eethen-Drongelen. In datzelfde jaar fuseerden de Gereformeerde Kerk Waalwijk en de Hervormde Gemeente Waalwijk tot de Protestantse Gemeente Waalwijk.
In 2012 fuseerden de Gereformeerde Kerk Waardhuizen en de Hervormde Gemeente Uitwijk tot de Protestantse Gemeente Uitwijk-Waardhuizen. In 2014 fuseerden de Gereformeerde Kerk van Heusden en de Protestantse Gemeente Drunen. Vanaf die tijd behoorde de Gereformeerde Kerk Heusden tot de Classis 's-Hertogenbosch. In datzelfde jaar werd de Evangelisch-Lutherse Gemeente Heusden samengevoegd met de Evangelisch-Lutherse Gemeente Bergen op Zoom en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Eindhoven. Deze gemeente ging behoren tot de classis Peel en Kempenland. In 2015 werden de Hervormde Gemeente Heusden en de Hervormde Gemeente Heesbeen samengevoegd. Vanaf die tijd heet deze gemeente Protestantse Gemeente Heusden. In 2015 werd de Gereformeerde Kerk Dussen en de Gereformeerde Kerk Meeuwen samengevoegd tot de Gereformeerde Kerk Dussen-Meeuwen.
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Toegangscontrole
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1566-2018
Titel:
Classis Gorinchem, Classis Heusden, Classis Almkerk en Classis Heusden-Almkerk
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Classis Gorinchem, de Classis Heusden, de Classis Almkerk en de Classis Heusden-Almkerk
Jaar van inventarisatie:
1982, 2018
Inhoud/samenvatting:
Van 1579 tot 1816 heeft bestaan een Classis Gorinchem, deel uitmakend van het gebied van de particuliere synode van Zuid-Holland. Deze Classis bestond uit drie ringen, namelijk:
1. de ring Arkel (gedeelte van de huidige provincie Zuid-Holland) met de volgende vijftien gemeenten: Gorinchem, Hoogblokland, Leerbroek, Hardinxveld, Asperen, Arkel, Hoornaar, Kedichem, Giessendam, Heukelum, Schelluinen, Nieuwland, Oosterwijk, Noordeloos, Spijk; 2. de ring Heusden (gedeelte van de huidige provincie Noord-Brabant) met de volgende twaalf gemeenten: Heusden, Vlijmen, Heesbeen en Aalburg, Babyloniënbroek, Engelen, Hedikhuizen en Herpt, Eethen en Drongelen, Wijk aan de Maas, Baardwijk, Genderen en Doeveren, Meeuwen, Veen; 3. de ring Altena (eveneens een gedeelte van de huidige provincie Noord-Brabant) met de volgende acht gemeenten: Woudrichem, Almkerk, Giessen, Werkendam, Uitwijk, Neder- en Opandel, Sleeuwijk, Rijswijk. In 1816 werd het Zuid-Hollandse gedeelte van de Classis Gorinchem gedeeltelijk bij de Classis Dordrecht en gedeeltelijk bij de Classis Gouda gevoegd. Het overige deel bleef bestaan als Classis Heusden (kerkprovincie Noord-Brabant) met uitzondering van de gemeenten Engelen en Vlijmen, die naar de Classis 's-Hertogenbosch overgingen. Toegevoegd werd (uit de Classis Dordrecht) de gemeente Dussen en een ring 's-Grevelduin-Capelle, die de volgende tien gemeenten omvatte: Baardwijk, 's-Gravenmoer, Raamsdonk, Waspik, Besoijen, 's Grevelduin-Capelle, Sprang, Drunen, Loon op Zand, Waalwijk. In 1951 werd een nieuwe Classis Gorinchem gevormd, uitsluitend op Zuid-Hollands grondgebied.
Auteur:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
17 m
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden