Uw zoekacties: Collectie A. Peetoom, architect, (1952)1963-1988(1995)

0198 Collectie A. Peetoom, architect, (1952)1963-1988(1995)

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Selectie en vernietiging
2.2. Verantwoording van de bewerking
0198 Collectie A. Peetoom, architect, (1952)1963-1988(1995)
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.2.
Verantwoording van de bewerking
In de zomer van 2018 werd binnen het Streekarchief het initiatief genomen om het archief van architect A. Peetoom beter toegankelijk te maken. Tot dan bestond er een, door René van Boxtel gemaakte, plaatsingslijst van het archief. Deze bleek niet uitgebreid genoeg te zijn en de behoefte bestond om gedetailleerde beschrijvingen van de stukken te hebben ten behoeve van onderzoek.
De stukken van A. Peetoom werden nu een voor een doorgenomen en beschreven. Omdat het over heel veel losse schetsen, kladjes, tekeningen en aantekeningen gaat, bleek het niet altijd eenvoudig te bepalen welke stukken bij elkaar hoorden. Toch konden de meeste stukken, mede aan de hand van de bestaande plaatsingslijst, bij elkaar geplaatst worden.
Begin 2020 bracht dhr. ing. M.H. van Wieringen een grote aanvulling op het archief van Ab Peetoom. Het betrof stukken betreffende afzonderlijke panden in Heusden, maar ook stukken betreffende projecten en panden in andere plaatsen in Nederland. Daarnaast bestond de aanvulling uit een groot aantal kokers met gedetailleerde tekeningen van panden in Heusden en eveneens van panden in andere plaatsen in Nederland. Door deze aanvulling werd het archief van Ab Peetoom over de periode waarin hij als zelfstandig architect werkte weer bij elkaar gebracht. Het betreft de jaren 1964-1978 met enkele oudere en jongere stukken erbij die op de uitgevoerde projecten betrekking hebben.
Na de uitgebreide beschrijving van de stukken, die de nodige tijd in beslag nam, moesten de stukken in een archiefschema geplaatst worden. De toegang is ingedeeld in vier hoofdstukken: A. Gemeente Heusden; B. Andere plaatsen in Nederland; C. Grootformaten (rollen met tekeningen in kokers); D. Nadere toegangen (toegangen op het tekeningenarchief door Peetoom zelf gemaakt).
Voor bezoekers van het Streekarchief zijn de stukken onder hoofdstuk A uiteraard het meest interessant omdat ze betrekking hebben op de gemeente Heusden. A. Peetoom maakte plannen voor Herpt en Oudheusden, maar zoals bekend besteedde hij een groot deel van zijn carrière aan de restauratie van de vesting Heusden. In rubriek A. II. ziet men de indeling in stukken van algemene aard en stukken betreffende bijzondere onderwerpen. Onder de stukken van algemene aard staat voornamelijk correspondentie tussen A. Peetoom en de gemeente Heusden vanaf de eerste contacten tot einde jaren '70 van de 20ste eeuw. Daarnaast zijn hier ook de stukken aan te treffen die het uitgebreide historische onderzoek van A. Peetoom aantonen. De stukken betreffende bijzondere onderwerpen zijn ingedeeld in zeven subrubrieken: 1. Bestemmingsplannen; 2. Huizenblokken; 3. Afzonderlijke panden; 4. Bejaardenwoningen en invulwoningen; 5. Wallen en poorten; 6. Bruggen, bestrating, beplanting, stoepen, muurtjes en andere objecten; 7. Foto's.
Rubriek 1 bevat de stukken betreffende het bestemmingsplan voor de 'Stad Heusden' ten behoeve van de restauratie en sanering. De tweede rubriek bevat allerlei losse schetsen en aantekeningen rond verschillende straten of huizenblokken in de vesting. De hoofdmoot wordt ingenomen door de stukken betreffende de afzonderlijke panden opgesomd in rubriek 3. Het gaat om de restauratieplannen en herbouw- of rehabilitatieplannen die meestal bestaan uit een bestek en tekeningen van de bestaande en van de nieuwe toestand. Soms zijn in de dossiers ook nog extra stukken terug te vinden zoals technische details, rekeningen of correspondentie. Deze stukken zijn per adres alfabetisch ingedeeld. Na de vermelding van het adres wordt gedetailleerd opgesomd welke stukken zich in elk dossier bevinden. In rubriek 4 zijn de verschillende nieuwbouwwoningen, de zogenaamde invulwoningen en bejaardenwoningen, terug te vinden die werden gebouwd om de lege ruimtes in de vesting op te vullen in een bouwstijl die paste binnen het historische kader van de vesting. Vervolgens zijn onder rubriek 5 de plannen voor de restauratie van de wallen en van de poorten opgesomd. Uit rubriek 6 blijkt wederom dat A. Peetoom oog had voor detail. Hij maakte tekeningen en schetsen van bijvoorbeeld straatverlichting, muurtjes, uithangborden en beplanting. Tenslotte is een verzameling foto's van voornamelijk panden en poorten opgenomen in rubriek 7.
Einde jaren '60 en in de jaren '70 van de 20ste eeuw werkte Ab Peetoom, naast zijn grote project in Heusden, aan verschillende projecten in heel Nederland. In hoofdstuk B zijn bestemmingsplannen, maar voornamelijk stukken betreffende afzonderlijke panden terug te vinden. De stukken zijn alfabetisch op plaatsnaam geordend, gaande van Batenburg tot Zierikzee. Het gaat zowel om nieuwbouwprojecten als om restauratie van boerderijen en woningen.
De grote formaten tekeningen in hoofdstuk C zijn opgerold en opgeborgen in kokers. Het gaat daarbij steeds om zeer gedetailleerde tekeningen van panden zowel in Heusden als in de rest van Nederland. Deze zijn niet geordend op alfabet, maar op werknummer. A. Peetoom gaf namelijk aan elk project waaraan hij werkte een nummer. S + nummer betreft bijvoorbeeld schetsontwerpen, O + nummer betreft opmetingen, W + nummer betreft werktekeningen en B + nummer betreft bestektekeningen. De fysieke staat van deze tekeningen is door de kwetsbaarheid van het materiaal, namelijk kalkpapier, in vele gevallen slecht. De randen van de tekeningen scheuren zeer gemakkelijk en omdat ze al vele jaren opgerold opgeborgen zijn, laten ze zich niet gemakkelijk ontrollen. De toegangen op de werknummers en daarbij op de verschillende projecten van de architect zijn opgesomd in het laatste hoofdstuk D.
Het moet opgemerkt worden dat deze inventaris geen "officiële" stukken bevat. Het gaat om het werkarchief van de architect. Wie de vastgestelde restauratiedossiers en bouwvergunningen met betrekking tot Heusden wil raadplegen moet hiervoor in andere archieven te rade gaan, namelijk de toegangen 0242 en 0246 (voor een gedetailleerde beschrijving van deze archieven, zie onder hoofdstuk 4.1. in deze inleiding). Dit archief geeft wel een heel interessant inzicht in het creatieve werkproces van Ab Peetoom. Het toont aan hoe gedetailleerd hij te werk ging en vormt een mooie aanvulling op de officiële stukken. Wie de geschiedenis van een Heusdens pand wil onderzoeken kan dus verschillende bronnen raadplegen.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Beperkingen aan het gebruik
3.3. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Verwante archieven
4.2. Publicaties

Kenmerken

Datering:
(1952)1963-1988(1995)
Titel:
Collectie A. Peetoom, architect
Beschrijving:
Inventaris van het archief van architect A. Peetoom
Archieftitel:
Collectie A. Peetoom, architect
Huidige gemeente:
Heusden
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2019-2020
Inhoud/samenvatting:
Dit archief bevat stukken en tekeningen van architect A. Peetoom, die betrokken was bij de restauratie van de stad Heusden.
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
2,25 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: