Uw zoekacties: Gemeentebestuur, Woudrichem, (1810)1811-1929(1940)

0222 Gemeentebestuur, Woudrichem, (1810)1811-1929(1940)

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
0222 Gemeentebestuur, Woudrichem, (1810)1811-1929(1940)
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van het archiefbeheer
"Over den staat van het gemeentearchief is uit hoofde van de in vroeger jaren geheerst hebbende wanorde, waarin wij het hebben gevonden en waarin het nog verkeert, een verwaarlozing, voor alsnog niet genoegzaam te oordelen", zo meldt het gemeenteverslag van 1851. In 1852 neemt men aanvang met de verbetering van de bewaring van de archieven. In november van hetzelfde jaar wordt de secretarie verplaatst van het huis van de secretaris naar het toenmalige gemeentehuis aan de Hoogstraat. De archieven 'voor zooveel de loopende zaken betrof' verhuizen mee. De archieven bevinden zich dan reeds op de zolder van het gemeentehuis en in een muurkast van de Raadzaal. Niet lang daarna wordt voor de bewaring van archieven een loketkast aangeschaft. De stukken, die in deze kast worden opgeborgen, zijn terug te vinden middels een inventaris. In deze inventaris zijn de onderwerpen alfabetisch gerangschikt. Achter de onderwerpen is aangetekend, op welke plaats in de loketkast de stukken zich bevinden. Deze wijze van bewaring, wordt de jaren daaropvolgend als bevredigend ervaren. Veel belang kent men echter niet toe aan de archieven. "Het archief, dat vrij omvangrijk, doch van weinig betekenis is, verkeert in tamelijk goeden staat", aldus het gemeenteverslag over 1864.
Op den duur kan de loketkast echter niet meer voldoen. De kast wordt te klein voor de gestadig toenemende administratieve neerslag.
Mr. J.P.W.A. Smit, destijds Rijksarchivaris in Noord-Brabant, treft bij een inspectie in 1930 dan ook archiefbescheiden aan in de twee meter brede secretarie, de raadzaal en in de vestibule. Zowel de oude als de nieuwe archieven blijken in ongeordende staat te verkeren.
De wanorde in de archieven wordt nog groter, wanneer men in 1956 het gemeentehuis aan de Kerkstraat in gebruik neemt. Ook hier vindt het archief een plaats op zolder. Het archief van vóór 1811 wordt geïnventariseerd door H.J.H. Bossink onder leiding van de provinciaal archiefinspecteur. In 1973 wordt - na de gemeentelijke herindeling - tijdelijk het raadhuis in Rijswijk (NBr.) in gebruik genomen. De situatie van de bewaring van de archieven verandert drastisch met de aanstelling van archiefverzorgers in nieuw 'Groot-Woudrichem'.
In 1977 treedt de gemeente toe tot de gemeenschappelijke regeling 'Streerarchivariaat Land van Heusden en Altena', waarna het beheer door een gekwalificeerd archivaris in de zin van de Archiefwet 1962 wordt overgenomen. Vanaf dat jaar ook dateert de eerste bewerking van het nieuw archief over de periode 1811-1928.
Niet alleen de diverse verhuizingen, maar ook andere oorzaken - men denke hierbij aan oorlogsgeweld, overstromingen en de geringe zorg voor de archieven door de eeuwen heen - hebben ertoe geleid, dat de archieven bij bewerking gehavend en incompleet werden aangetroffen.
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Overzicht van burgemeesters en secretarissen
5.2. Index op persoonsnamen

Kenmerken

Datering:
(1810)1811-1929(1940)
Titel:
Gemeentebestuur, Woudrichem
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het gemeentebestuur van Woudrichem
Archieftitel:
Gemeentebestuur, Woudrichem
Huidige gemeente:
Altena
Auteur inventaris:
M.A.P. de Vaan, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
1986
Inhoud/samenvatting:
Archiefstukken betreffende het bestuur van de huishouding van de gemeente op basis van de bestuursreglementen van 1819, 1825 (platteland) en de Gemeentewet van 1851, waarbij administratief-bestuurlijke bevoegdheden werden toegekend om genoemde taak uit te oefenen (uitvaardiging van verordeningen en uitvoering van besluiten van hogere organen).
Auteur:
M.A.P. de Vaan, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
30,63 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen:
Archiefvormer(s):