Uw zoekacties: Gemeentebestuur, Woudrichem, (1810)1811-1929(1940)

0222 Gemeentebestuur, Woudrichem, (1810)1811-1929(1940)

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Verantwoording van de bewerking
0222 Gemeentebestuur, Woudrichem, (1810)1811-1929(1940)
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.1.
Verantwoording van de bewerking
In 1959 verschijnt in druk de 'Inventaris van het Oud-Archief der Stad Woudrichem en van de daarbij gedeponeerde archieven' van de hand van H.J.H. Bossink. Deze inventaris beslaat de periode tot en met 1810. Het archief gevormd door het gemeentebestuur van 1811 tot en met 1928, wanneer in Woudrichem wordt aangevangen met een nieuwe archiefordening overeenkomstig de VNG, verkeerde in een chaos.
De archieven vielen in een aantal categorieën uiteen:
1. het gemeentebestuur
2. de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand
3. het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf
4. het Algemeen (later Burgerlijk) Armbestuur
5. het College van Zetters
6. de Commissie voor het 25-jarig koningsfeest.
Een ander - niet opgenomen - deel betreft de gedeponeerde archieven van het Schippers- en Vissersgilde. Van deze archieven worden, tesamen met de bestanden van vóór 1811, afzonderlijke archiefinventarissen opgemaakt.
In 1977 was reeds een gedeelte van het archief beschreven door de streekarchivaris. Dit gedeelte had een omvang van 7 meter.
Zoals reeds eerder is aangegeven werd het archief in grote wanorde (uitgezonderd series als ingekomen stukken en de financiële bescheiden) aangetroffen.
Zeer vele archivalia zijn, zonder enige materiële bescherming, in dozen gepropt en vervolgens voorzien van de vaak voorkomende aanduiding '19e eeuw'. De lotgevallen van het archief, de vele verhuizingen en - gelet op wat 'verdwenen' is - wanbeheer zijn hieraan debet. Een "echte" oude orde kon vanwege de zeer vage aanduidingen niet meer worden gereconstrueerd.
Gekozen is derhalve voor een eigen aanpak, met als doel het archief zo goed mogelijk voor de gebruikers toegankelijk te maken. De hoeveelheid en aard der stukken gaf aanleiding tot nadere uitwerking van de onderdelen Algemeen en Bijzonder, waarvan vooral de laatste is gebaseerd op de verschillende uit te voeren taken.
Van een serie als ingekomen stukken werd na bestudering, vastgesteld, dat over het algemeen routinematige zaken hierin werden opgenomen. Andersoortige (van meer belang zijnde) stukken vielen buiten deze serie en zijn dientengevolge afzonderlijk in deze inventaris beschreven.
Hoewel één en ander pleit voor het 'uiteenrukken' van de serie ingekomen stukken, is het bovenstaande, alsmede de relatie met de daaraan te besteden arbeidstijd, oorzaak voor de keuze, zoals die is gemaakt. In feite vormen de notulen van de vergaderingen van zowel gemeenteraad, als het college van Burgemeester en Wethouders (assessoren), een ingang op de serie ingekomen stukken. Over het algemeen loopt deze inventaris tot 1929, wanneer, zoals gemeld, de code VNG wordt ingevoerd. Deze nieuwe vorm van archivering is geen aanleiding geweest tot de vorming van een totaal nieuw bestand. Vele registers e.d. lopen enige tijd door. Zoveel doenlijk is de cesuur op 1928 bepaald.
Aangezien het archief zeer gehavend is overgeleverd, is met zorgvuldigheid de 'Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in gemeentearchieven', als vastgesteld door Minister van WVC bij beschikking van 1 december 1983, ter hand genomen.
In verband met het historisch belang en onvolledigheid van de overgeleverde administratie, zijn categorieën vernietigbare stukken in deze inventaris opgenomen. Ongeveer 2 meter is daadwerkelijk vernietigd. De omvang bedraagt thans 30 meter.
Bij de inventarisatie werden voorts aangetroffen archiefbescheiden van het College van Toezicht over het huis van Bewaring te Woudrichem en een groot aantal huwelijkse bijlagen uit het begin van de vorige eeuw. Deze bescheiden zullen aan de Rijksarchivaris in Noord-Brabant worden overgedragen.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Overzicht van burgemeesters en secretarissen
5.2. Index op persoonsnamen

Kenmerken

Datering:
(1810)1811-1929(1940)
Titel:
Gemeentebestuur, Woudrichem
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het gemeentebestuur van Woudrichem
Archieftitel:
Gemeentebestuur, Woudrichem
Huidige gemeente:
Altena
Auteur inventaris:
M.A.P. de Vaan, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
1986
Inhoud/samenvatting:
Archiefstukken betreffende het bestuur van de huishouding van de gemeente op basis van de bestuursreglementen van 1819, 1825 (platteland) en de Gemeentewet van 1851, waarbij administratief-bestuurlijke bevoegdheden werden toegekend om genoemde taak uit te oefenen (uitvaardiging van verordeningen en uitvoering van besluiten van hogere organen).
Auteur:
M.A.P. de Vaan, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
30,63 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen:
Archiefvormer(s):