Uw zoekacties: Gemeentebestuur, Dussen, (1920)1945-1969(1990)

0275 Gemeentebestuur, Dussen, (1920)1945-1969(1990)

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
0275 Gemeentebestuur, Dussen, (1920)1945-1969(1990)
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Al het archief van voor 1945 is door oorlogshandelingen voor 98 % vernietigd. Dit kwam omdat in mei 1944 het gemeentehuis (gelegen aan de huidige provinciale weg, Oude Kerkstraat te Dussen) letterlijk in de lucht is gevlogen. Pas in 1945 werd er een oplossing gevonden voor een voorlopige huisvesting in een noodgebouw aan de Molenkade te Dussen. Toen in 1953 de watersnoodramp kwam, werd al het aanwezige archief naar een ander onderkomen verhuist, namelijk het huidige Kasteel-Raadhuis. In die beginjaren was de omvang van het archief gering. In de jaren 1955-1957 werd door de provinciale inspecteur der archieven voor de gemeente- en waterschapsarchieven opdracht gegeven voor het plaatsen van een ontvochtiger in de archiefkluis, dit om de vochtigheid in de archiefkelder te reguleren. Er werd namelijk door de inspecteur schimmel geconstateerd op de archiefstukken. Aan de gemeenteraad werd daarom gevraagd om een krediet beschikbaar te stellen voor de aanschaf van zo'n ontvochtigingsapparaat. Het apparaat is kort daarna geplaatst.
Het semi-statisch archief, gevormd in het tijdvak 1945-1970, was met 212 meter fors van omvang. Het bestand was op een drietal locaties ondergebracht: in de eigenlijke archiefruimte bevond zich het correspondentie-archief (118 meter), in een torenkamer stond 48 meter aan financiƫle bescheiden en 35 meter aan correspondentie-archief opgesteld, terwijl op zolder - tussen dozen met tijdschriften - nog eens circa 11 meter aan archivalia lag opgeslagen.
Door het ontbreken van een inventaris van hetgeen de gemeente aan semi-statisch archief bezat, was de code-VNG de enige ingang tot de gevormde dossiers. Geconstateerd werd echter, dat bij de opstelling van de archiefdozen niet geheel conform de inleiding van die code is gehandeld waardoor de toegankelijkheid ernstig belemmerd werd. De forse omvang van het archiefbestand was te verklaren uit het feit, dat in het verleden onvoldoende aandacht en kennis aan de vernietiging van daarvoor in aanmerking komende bescheiden is gegeven. Deze problematiek werd alleen maar groter, doordat de beleidsambtenaren hun stukken niet meer afvoerden naar een centraal archief, maar zelf archiefbescheiden gingen vormen. Om dit euvel op te lossen werd aan de VNG in 1972 opdracht gegeven voor het saneren van het hierboven gesproken semi-statisch archief. Na genoemde werkzaamheden werd al het overgebleven archief centraal in de archiefruimte ondergebracht. De omvang van het archief was na de sanering door de ODRP/VNG 45 meter.
In het kort volgen nog enkele opmerkingen over het archief. Er heeft nooit een incidentele vernietiging plaatsgevonden. Ook is er nooit een inventaris gemaakt. Pas in 1972 is door de ODRP/VNG tegelijkertijd met de selectie een dossierinventaris gemaakt. De post werd ingeschreven in een vastbladig register. De VNG-code werd gebruikt. Deze is tussen 1945 en 1970 niet gewijzigd. Voortgangs- en afdoeningscontrole was niet van toepassing. Ook niet het gebruik van werkmappen, voorselectie op hoofdrubrieken.
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Bijlagen
4.1. Lijsten van burgemeesters en raadsleden

Kenmerken

Datering:
(1920)1945-1969(1990)
Titel:
Gemeentebestuur, Dussen
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het gemeentebestuur van Dussen
Jaar van inventarisatie:
1994
Inhoud/samenvatting:
Archiefstukken betreffende het bestuur van de huishouding van de gemeente op basis van diverse bestuursreglementen en de Gemeentewet, waarbij administratief-bestuurlijke bevoegdheden werden toegekend om genoemde taak uit te oefenen (uitvaardiging van verordeningen en uitvoering van besluiten van hogere organen).
Auteur:
J.G.A.M. Both, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
17,00 m
Openbaarheid:
Enkele stukken zijn niet openbaar. Dit is aangegeven bij de betreffende stukken.
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Raadplegen:
De financiƫle stukken uit dit archief staan in een extern depot
Geografische namen:
Archiefvormer(s):