Uw zoekacties: Dorpsbestuur, Baardwijk, 1575-1813

1001 Dorpsbestuur, Baardwijk, 1575-1813

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
1001 Dorpsbestuur, Baardwijk, 1575-1813
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1702 werd door d'Overschie opdracht gegeven tot het maken van een inventaris. De inventaris treffen we niet aan in het archief, maar wel de ordonnantie die d'Overschie uitvaardigde. Het was duidelijk de bedoeling nu eens goed orde op zaken te stellen. Er moest namelijk niet alleen een inventaris worden gemaakt, d'Overschie gaf ook opdracht tot het vervaardigen van een dubbelexemplaar van het resolutieboek, "welcke alle de Resolutiƫn, Ceuren en Ordonnantiƫn sullen werden geregistreert en het selve in de Dorpskiste werden bewaert". Ook alle originele "dorps-, kerk-, armen- en verdere rekeningen" moesten in de dorpskist worden bewaard.
De toegang tot die dorpskist werd aan strikte regels gebonden: de schout, de president-schepen en de president-borgemeester hadden elk een sleutel en niemand mocht stukken lichten zonder de toestemming van deze drie. Bovendien moest een schriftelijke verklaring worden afgegeven wanneer een document was meegenomen en wanneer dat document zou worden teruggebracht *  .
Het archief, dat wil zeggen alle "papieren, charters en documenten, behorende tot dorp, kerk en arme" werden bewaard in de dorpskist, die in de kerk stond. Onzeker is of het archief nog ergens anders bewaard werd, voor het in 1878 naar het nieuw gebouwde gemeentehuis werd overgebracht *  Sinds de gemeentelijke herindeling van 1922 berust het archief in de gemeentelijk archiefbewaarplaats van Waalwijk.
Het zogenaamde oud-rechterlijk archief werd volgens de voorschriften in 1896 afgescheiden en overgebracht naar het Rijksarchief in Den Bosch *  .
Waarschijnlijk werd tegelijk met dit oud-rechterlijk archief een deel van het oud-administratief archief overgebracht. Dit "supplement oud-archief Baardwijk" kwam in 1915 terecht in de Collectie Aanwinsten van het Rijksarchief in Noord-Brabant. In 1986 werd dit deel weer terug gebracht naar het gemeentearchief Waalwijk.
De oudst bewaard gebleven inventaris is van 1840, werd opgemaakt door secretaris H. Loeff en bijgewerkt tot 1917. In 1956 vervaardigde G.F. Couwenbergh, gemeentearchivaris van Waalwijk, een inventaris van het administratief oud en nieuw archief van de voormalige gemeente Baardwijk. Het betrof de inventarisatie van de stukken van 1650-1922, het tijdstip waarop de voormalige gemeenten Waalwijk, Baardwijk en Besoijen werden samengevoegd. Deze inventaris werd later weer gesplitst in het gedeelte oud (tot 1813) en nieuw (vanaf 1814). In 1986 vervaardigde J.G.M.M. Rosendaal de inventaris op het supplement, dat een tijdlang had berust in de Collectie Aanwinsten van het Rijksarchief Noord-Brabant. Van het rechterlijk archief Baardwijk (1643-1810) bestond slechts een voorlopige inventaris.
2. Inhoud en structuur van het archief
2.4. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.4. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.3. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Overzicht van de heren en vrouwen van Baardwijk
5.2. Overzicht van de schouten/drossaards van Baardwijk

Kenmerken

Datering:
1575-1813
Titel:
Dorpsbestuur, Baardwijk
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het dorpsbestuur van Baardwijk
Auteur inventaris:
M. Heijs, Gemeentearchief Waalwijk
Jaar van inventarisatie:
1997
Notabene:
Het Rechterlijk Archief Baardwijk maakt onderdeel uit van dit archiefblok. Het betreft de inv. nrs. 18-240.
Huidige gemeente:
Waalwijk
Archieftitel:
Dorpsbestuur, Baardwijk
Inhoud/samenvatting:
Het bestuur van de dorpshuishouding waarbij de administratief-bestuurlijke bevoegdheden werden uitgeoefend (uitvaardiging van verordeningen en uitvoering van besluiten van hogere organen).
Auteur:
M. Heijs, Gemeentearchief Waalwijk
Omvang:
9,625 m
NB:
Het Rechterlijk Archief Baardwijk maakt onderdeel uit van dit archiefblok. Het betreft de inv. nrs. 18-240.
Literatuur:
Chr.E.J. Thijssen, Het oude Baardwijk (Eersel, 1986).
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Raadplegen:
Dit archief kan doorzocht worden via Notaris- en schepenakten
Bladeren door het archief kan via Bladeren door notaris- en schepenakten
Geografische namen:
Archiefvormer(s):