Uw zoekacties: Lederinstituut T.N.O., Waalwijk, 1911-1983

1160 Lederinstituut T.N.O., Waalwijk, 1911-1983

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de instellingen
1.2. Geschiedenis van de archieven
1160 Lederinstituut T.N.O., Waalwijk, 1911-1983
1. 1. Archiefvorming
1.2.
Geschiedenis van de archieven
De oudste stukken in dit archief zijn deze van de Commissie voor de oprichting van een vakschool voor het schoenmakers- en leerlooiersbedrijf te Waalwijk en dateren van 1906. *  In dit jaar werd immers, zoals eerder vermeld, het initiatief tot oprichting van de vakschool in de praktijk omgezet. Uiteindelijk besloot deze commissie een school en een technisch bureau voor onderzoek op te richten. Daarmee hebben deze oudste stukken betrekking op school, Rijksproefstation én Voorlichtingsdienst. De jongste stukken lopen tot 1982 en hebben betrekking op de sluiting van de school, meerbepaald op de verkoop en schenking van machines, gereedschap en andere hulp- en leermiddelen. *  Nog jonger is een lijst van oud-leerlingen van de dagschool, samengesteld naar aanleiding van de organisatie van een oud-leerlingendag in 2004, maar deze vond een tijd na de sluiting van de school plaats en is bijgevolg tussen ronde haakjes geplaatst. *  De oudste stukken in het archief van het Lederinstituut T.N.O. dateren van 1911, het jongste stuk is een werkplan voor 1973. * 
Het archief van de school werd in 1999 reeds geïnventariseerd door twee vrijwilligers van het gemeentearchief. Dit zorgde ervoor dat het soms moeilijk was tot de echte oude orde terug te keren. Zeker is dat de school veel documenten bewaard heeft en dat er van het Rijksproefstation, de Voorlichtingsdienst en latere Lederinstituut T.N.O. maar heel weinig overgebleven is.
Hoewel de school en het Rijksproefstation en de Voorlichtingsdienst aparte instellingen waren, bleek al snel dat de archieven ervan op sommige punten fel verweven waren. Beide instellingen hadden namelijk wel dezelfde directeur en de administratie werd door dezelfde personen gevoerd. Dit zorgde ervoor dat bijvoorbeeld personeelsgegevens voor beide instellingen in hetzelfde register bijgehouden werden en ook de correspondentie en de stukken betreffende het gebouwenbeheer liepen soms sterk door elkaar. Bij de inventarisatie werd getracht alles zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Indien dit niet mogelijk was, zijn verwijzingen gemaakt. Ook de stukken van de Commissie voor de oprichting en de Commissie van Advies werden in de school bewaard, doch zijn duidelijk van de andere stukken te onderscheiden.
In deze archieven werden de klassieke administratieve stukken aangetroffen zoals de correspondentie, allerhande notulen en financiële stukken, alles eveneens op de gangbare manier geordend. Typisch voor een school zijn echter de stukken met betrekking tot de taak van die school, voor de vakschool is dat het onderwijs in een dagschool, maar ook de organisatie van cursussen: wandel- of ambulante cursussen, avondcursussen, het leerlingenstelsel en de verschillende korte cursussen. Daarnaast verkocht de school op beperkte schaal lederproducten en looide men huiden voor enkele particulieren.
Één leerling is in verschillende soorten stukken terug te vinden en te volgen. Eerst diende een leerling in de school ingeschreven te worden. Daarbij moest deze de nodige stukken zoals diploma's kunnen voorleggen. Wanneer de leerling toegelaten was, werden zijn gegevens opgenomen in een leerlingenregister. Hierin werden per klas de naam en geboortedatum van de leerling genoteerd, zijn woonplaats, zijn vorige opleidingen, de datum van opname in de school, de afdeling en de vakken die de leerling zou volgen en de datum van verlaten van de school met vermelding of de opleiding werd afgemaakt of niet. Tenslotte werd ook het beroep van de ouders meestal vermeld. Daarnaast hield men alfabetisch ook nog eens leerlingenkaarten bij waarop soortgelijke gegevens genoteerd werden. Hoe de leerling het deed op school, kan men vervolgens in detail volgen via de tabellarische registers met de studieresultaten en de rapporten.
Het archief van de school is vrij volledig bewaard gebleven. Toch zijn wel enkele opvallende hiaten te vermelden. Zo ontbreken de jaarverslagen van na 1947 en zijn de lesroosters, examenroosters, inschrijvingsformulieren, leerlingenkaarten, begrotingen en jaarrekeningen onvolledig. Het archief van het Lederinstituut T.N.O. is slechts fragmentarisch bewaard. Zo zijn er maar een beperkt aantal begrotingen en helemaal geen jaarrekeningen teruggevonden. De werking van dit instituut moet echter grotendeels gevolgd worden via de rapporten die grotendeels bewaard zijn en opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Leder en Schoenen Museum.
De archieven van de Commissie voor de Oprichting, de Commissie van Advies en de school tellen na selectie, ordening en inventarisatie nog 5,625 strekkende meter, het archief van het Lederinstituut T.N.O. nog maar 0,375 strekkende meter.
1.2.1. De verwerving van de archieven
2. Inhoud en structuur van de archieven
2.1. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
Lijst van directeuren van school, Rijksproefstation en Voorlichtingsdienst, later Lederinstituut T.N.O.
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1911-1983
Titel:
Lederinstituut T.N.O., Waalwijk
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het Lederinstituut T.N.O. te Waalwijk
Archieftitel:
Lederinstituut T.N.O., Waalwijk
Huidige gemeente:
Waalwijk
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2007
Inhoud/samenvatting:
Het Lederinstituut T.N.O. verrichtte onderzoek naar de kwaliteit van lederproducten en leder- en schoenbewerkingsapparatuur, alsmede het geven van voorlichting en advies hierover aan de leder- en schoenfabrikanten en andere instellingen. Zie ook archiefblok 1118 - inventaris van het archief van de Middelbare Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie (M.V.L.S.).
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
0,375 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen:
Thema trefwoorden: