Uw zoekacties: Lederinstituut T.N.O., Waalwijk, 1911-1983

1160 Lederinstituut T.N.O., Waalwijk, 1911-1983

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de instellingen
1.2. Geschiedenis van de archieven
2. Inhoud en structuur van de archieven
2.1. Verantwoording van de bewerking
1160 Lederinstituut T.N.O., Waalwijk, 1911-1983
2. 2. Inhoud en structuur van de archieven
2.1.
Verantwoording van de bewerking
Rond 1999 werden de archieven bewerkt door twee vrijwilligers. Zij voerden een eerste selectie uit en kwamen tot een voorlopige ordening op fiches in een kaartenbakje. Vervolgens werd een inventaris gemaakt van de stukken van de school, maar nog niet van alle stukken van het Lederinstituut T.N.O. Het archief werd bij deze inventarisatie echter niet voldoende geschoond, er bevonden zich bijvoorbeeld nog veel dubbelen tussen de stukken, en niet genoeg geselecteerd. Bovendien kon de werking van beide organisaties niet voldoende afgeleid worden uit de doorgevoerde ordening. Daarnaast werd de inventaris niet voorzien van een inleiding.
In 2000 schonk het Nederlands Leder en Schoenen Museum een aanvulling aan het gemeentearchief. Het ging om vier leerlingenregisters, een register met studieresultaten, stukken betreffende het personeel van school en Rijksproefstation en receptieboeken van verschillende jubilea. Daarnaast schonk het museum ook twee notulenboeken en drie brievenboeken van de Commissie van Advies.
In 2004 werd besloten de archieven definitief te inventariseren en te voorzien van een inleiding. De uiteindelijk inventaris verschilt op vele punten van de inventaris van 1999.
Deze inventaris bevat vier aparte archieven. Dit van de Commissie voor de Oprichting van een Vakschool voor het Schoenmakers- en Leerlooiersbedrijf te Waalwijk, dit van de Commissie van Advies voor de Rijksschool voor Leerlooiers en Schoenmakers met daaraan verbonden Proefstation en Voorlichtingsdienst ten bate van de lederindustrie, dit van de school en dit van het Rijksproefstation en de Voorlichtingsdienst, het latere Lederinstituut T.N.O.
De Commissie voor de Oprichting bestond slechts enkele jaren en zorgde er uiteindelijk voor dat beslist werd tot de oprichting van een school, een Rijksproefstation en een Voorlichtingsdienst. In de stukken van deze commissie kan heel dit ontstaansproces gevolgd worden. Het archief van de Commissie van Advies volgt hierop. Dit was een soort raad van bestuur die boven de school en het Rijksproefstation en de Voorlichtingsdienst stond. Men kan in dit archief dus informatie terugvinden over beide instellingen. Dit is tot 1942 toen het Lederinstituut T.N.O. opgericht werd, dat een eigen bestuur kreeg. De stukken lopen voor de school verder tot 1947. In 1948 werd namelijk de Stichting Middelbare Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie opgericht die het beheer over de school overnam.
De hoofdmoot van deze inventaris wordt uitgemaakt door het archief van de school, eerst rijksvakschool, later M.V.L.S. De indeling van de stukken is er één naar organisatie, waarbij van algemeen naar bijzonder gegaan wordt. Om tot de eigenlijke hoofdtaak van de school te komen, het geven van onderwijs, dienden activiteiten van allerlei aard uitgeoefend te worden. Het bestuur en de directeur dienden onder andere statuten en reglementen op te stellen, een personeelsbeleid uit te werken, het schoolgebouw te beheren en de financiën bij te houden. Al deze zaken zijn in aparte hoofdstukken ondergebracht. De stukken met betrekking tot de taak van de school maken een groot en interessant deel uit van het archief. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen de dagschool, de cursussen en de verkoop en productie van lederproducten.
Tenslotte volgt het archief van het Rijksproefstation en de Voorlichtingsdienst en het latere Lederinstituut T.N.O. Zoals eerder gezegd lopen de stukken van deze instelling en deze van de school voor de periode vóór 1942 soms sterk door elkaar. Daarom moet ook gekeken worden in de stukken van de drie eerder vermelde archieven (Zie toegang 1118). Bovendien is van deze laatste instelling minder bewaard gebleven. Het merendeel van dit archief bestond namelijk uit rapporten en andere publicaties. Omdat dit geen archiefstukken zijn in de klassieke betekenis, werd ervoor geopteerd de bibliotheek buiten deze inventaris te laten. De rapporten en boeken zijn overgedragen aan de bibliotheek van het Nederlands Leder en Schoenen Museum. Wat rest zijn vaak slechts fragmenten. De correspondentie is vrij uitgebreid, daarnaast zijn enkele stukken terug te vinden met betrekking tot de organisatie, het personeel, de eigendommen, de taak en de financiën.
Bij de archieven van zowel de school als het Lederinstituut is ook een onderdeeltje voorzien voor documentatie, met hierin bijvoorbeeld krantenartikelen of teksten van lezingen. Als bijlage werden lijsten van de directeuren en leraren van de dagschool toegevoegd.
Zoals eveneens eerder vermeld, werd in het archief nog een grondige schoning en selectie gedaan. Zo restten er nog veel dubbelen en verpakkingsmateriaal. Daarnaast werden voornamelijk stukken verwijderd waarvan de inhoud reeds elders opgenomen was. De kwitanties zijn weggegooid omdat er jaarrekeningen en kasboeken voorhanden zijn. De inhoud van verschillende leerlingenlijsten was opgenomen in de leerlingenregisters en informatie met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en salariëring zijn opgenomen in de alfabetische registers van het personeel.
In de overeenkomst van schenking van 1988 is opgenomen dat alle stukken na 25 jaar openbaar zouden worden. Omdat deze termijn verstreken is voor het totale archief is dit bijgevolg volledig openbaar. Omwille van de privacygevoeligheid van sommige personeelsgegevens is voor de personeelsdossiers beslist tot openbaarheid na 50 jaar. * 
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
Lijst van directeuren van school, Rijksproefstation en Voorlichtingsdienst, later Lederinstituut T.N.O.
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1911-1983
Titel:
Lederinstituut T.N.O., Waalwijk
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het Lederinstituut T.N.O. te Waalwijk
Archieftitel:
Lederinstituut T.N.O., Waalwijk
Huidige gemeente:
Waalwijk
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2007
Inhoud/samenvatting:
Het Lederinstituut T.N.O. verrichtte onderzoek naar de kwaliteit van lederproducten en leder- en schoenbewerkingsapparatuur, alsmede het geven van voorlichting en advies hierover aan de leder- en schoenfabrikanten en andere instellingen. Zie ook archiefblok 1118 - inventaris van het archief van de Middelbare Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie (M.V.L.S.).
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
0,375 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen:
Thema trefwoorden: