Uw zoekacties: R.K. parochie St.-Johannes de Doper, Waalwijk, 1626-2000(2003)

1172 R.K. parochie St.-Johannes de Doper, Waalwijk, 1626-2000(2003)

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Verantwoording van de bewerking
1172 R.K. parochie St.-Johannes de Doper, Waalwijk, 1626-2000(2003)
2. 2. Inhoud en structuur van het archief
2.1.
Verantwoording van de bewerking
De indeling van deze inventaris is er één naar organisatie. De structuur in de documenten is onlosmakelijk verbonden met de inrichting van het bestuur van de parochie, zo bleek ook al uit de aangetroffen ordening van de documenten in de kasten onder de sacristie. De bestaande, maar summiere, ordening moest echter nog behoorlijk bijgestuurd worden. Er werd voor gekozen de klassieke indeling van een parochiearchief, zoals bijvoorbeeld ook voorgeschreven door de archivaris van het bisdom, te volgen. Alle stukken werden ondergebracht in de grote organisatiestructuur van een parochie, zodoende zijn de volgende grote eenheden te onderscheiden: het archief van de pastoor, het archief van het kerkbestuur, het archief van het kerkbestuur als bestuurder van het St.-Theresiagesticht, het R.K. kerkelijk gasthuis en het St.-Nicolaasziekenhuis, het archief van het kerkbestuur als schoolbestuur en de archieven betreffende armenzorg.
Opvallend in het archief van de pastoor is het aantal stukken dat betrekking heeft op zijn functie als geestelijk adviseur, voorzitter of bestuurslid van allerlei stichtingen en verenigingen. Dit toont aan dat de Waalwijkse pastoors zich niet alleen moesten bekommeren om het zielenheil van hun parochianen, maar ook betrokken werden en wilden zijn bij allerlei sociaal-maatschappelijke kwesties. Toen in 1932 het dekenaat Waalwijk opgericht werd, waren veel pastoors van de St.-Jansparochie tevens deken. Het dekenaatarchief werd echter uit dit archief gelicht, omdat toch ook enkele pastoors van andere parochies deken waren, en kreeg een aparte archieftitel binnen het gemeentearchief van Waalwijk.
Het kerkbestuur hield zich in de eerste plaats bezig met het beheer van de eigendommen. De kerk, pastorie en bijvoorbeeld het bondsgebouw zijn apart benoemd, de stukken betreffende de huizen zijn alfabetisch ingedeeld volgens de straat en daarbinnen op huisnummer, eerst de oneven en daarna de even nummers, vervolgens komen deze waarvan de precieze locatie onbekend bleef. De landerijen kregen een ordening volgens sectienummer. Behalve door aankoop, verwierf het kerkbestuur vele eigendommen via legaten, schenkingen en fundaties. De grote schenkers waren A.T. Hoos en Pieter Wijten voor het kerkbestuur en Theodora Wilhelmina Baijens voor het gasthuisbestuur. Deze laatste was een nicht van Adrianus Benedictus van Lieshout, kadastraal tekenaar in 's-Hertogenbosch, en erfde zijn onroerende goederen in Waalwijk en Baardwijk.
Het bleek een vrij moeilijke opdracht alle stukken met betrekking tot het bestuur van het St.-Theresiagesticht, het R.K. kerkelijk gasthuis en het St.-Nicolaasziekenhuis goed in te delen omdat alle taken en bevoegdheden zo door elkaar liepen. De zusters van J.M.J. woonden in het klooster en zorgden voor de kostmeisjes, de ouden van dagen en voor de verpleging van de zieken. Zij stonden in de praktijk, daar waar het kerk- en gasthuisbestuur de administratie en het beheer van de goederen op zich namen. De stukken waarbij de zusters zelf als archiefvormer optraden, zijn als gedeponeerd archief opgenomen.
Bij het archief van het kerkbestuur als schoolbestuur zijn de stukken terug te vinden betreffende de drie Waalwijkse scholen: de Theresiaschool, de St.-Petrusschool en de Don Boscoschool. Het archief betreffende armenzorg beslaat in de eerste plaats de archieven van de vereniging van St.-Vincentius à Paulo en van de St.-Elisabethvereniging omdat zij, zoals eerder vermeld, de echte armenzorg in de parochie uitoefenden. Vervolgens komen de archieven van de talrijke broederschappen, genootschappen en verenigingen. Er werd voor geopteerd deze stukken omwille van hun aantal apart te plaatsen en niet bij de bescheiden van de pastoor, wat ook wel eens gedaan wordt.
Het aantal gedeponeerde archiefjes ligt vrij hoog. Van de eerder vermelde A.T. Hoos bijvoorbeeld, bleven persoonlijke stukken achter bij de parochie, alsook van Herman Klaassen. Deze man was boekhouder bij de firma Timmermans en regelde in de jaren '40 tevens de administratie van kerk- en ziekenhuisbestuur en was bovendien penningmeester. Het archief van het College van Collectanten werd door het college zelf in het gemeentearchief gedeponeerd. In 1954 nam de Stichting voor Christelijk Buitengewoon Lager Onderwijs voor Waalwijk en Omgeving het bestuur over de Don Boscoschool over. Aangezien de pastoor ook in deze stichting zitting had, bleven heel wat documenten bij de parochie bewaard. Tenslotte volgen nog enkele stukken waarvan het verband met het archief niet bleek en de documentatie, waaronder vele foto's.
Dubbelen, kwitanties van na 1900, verpakkingsmateriaal, et cetera werden uit het archief verwijderd.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Publicaties
5. Bijlagen
5.1. Lijst van pastoors
5.2. Lijst van kapelaans

Kenmerken

Datering:
1626-2000(2003)
Titel:
R.K. parochie St.-Johannes de Doper, Waalwijk
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de R.K. parochie St.-Johannes de Doper te Waalwijk
Archieftitel:
R.K. parochie St.-Johannes de Doper, Waalwijk
Huidige gemeente:
Waalwijk
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Jaar van inventarisatie:
2005
Inhoud/samenvatting:
De zielzorg voor de parochianen door de pastoor c.s., daarnaast de zorg voor het R.K. onderwijs en de zorg voor de R.K. armen in de parochie; vormt een gebiedsonderdeel van een bisdom. Bestuur en financieel beheer worden door het kerkbestuur uitgeoefend.
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
15,00 m
Openbaarheid:
Beperkt openbaar. Stukken ouder dan 75 jaar zijn openbaar. Voor raadpleging van stukken ouder dan 50 en jonger dan 75 jaar dient toestemming gevraagd te worden aan de streekarchivaris en de archiefdienst van het bisdom Den Bosch. Stukken jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar.
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Geografische namen: