Uw zoekacties: Schoenfabriek Firma Kerst en Oerlemans, Capelle, 1915-1993

1593 Schoenfabriek Firma Kerst en Oerlemans, Capelle, 1915-1993

 

In een inventaris staat beschreven welke stukken er allemaal in het archief aanwezig zijn, maar vaak ook een korte geschiedenis van het archief. Bij ‘Kenmerken’ vindt u de pdf-versie van de inventaris en algemene informatie over het archief. Bij ‘Beschrijving van de series en archiefbestanddelen’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden, gegroepeerd in hoofdstukken/rubrieken. Door op het plus-tekentje te klikken voor een beschrijving van een hoofdstuk/rubriek gaat u steeds een niveau dieper in de inventaris.

 

Hoe zoekt u door een inventaris?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken  waar de zoekterm in voorkomt.

 

Wanneer u op een ‘Gevonden archiefstuk’ klikt, verschijnt een meer gedetailleerde beschrijving met rechts ook een aantal icoontjes in beeld. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u het betreffende stuk in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Welke archieven heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena?

 

Bekijk het Archievenoverzicht om te zien welke archieven het Streekarchief beheert. 

 

beacon
 
 
1. Archiefvorming
1.1. Geschiedenis van de archiefvormer
1593 Schoenfabriek Firma Kerst en Oerlemans, Capelle, 1915-1993
1. 1. Archiefvorming
1.1.
Geschiedenis van de archiefvormer
Hendrik Kerst (1889-1970) en Stefanus Ydus Oerlemans (1894-1962) richtten de Firma Kerst & Oerlemans op via een notariƫle akte van 21 december 1915. De vennootschap had tot doel om schoenen te fabriceren en ze te verhandelen. Hendrik Kerst bezat zelf reeds een huis, schuur, fabriek en tuin te Capelle, sectie E, nr. 1260, die hij inbracht in de vennootschap (Zie inv.nr. 16). Hij werkte voordien samen met zijn vader Abraham Kerst, die ook een schoenfabrikant was. Begin 1916 kochten ze naast de bestaande panden nog een perceel weiland.
De fabriek van Kerst en Oerlemans aan de Heistraat 256 is in 1917 gebouwd. De firma groeide uit van een kleine tot een middelgrote fabriek van voornamelijk luxe herenschoenen. Bekend was vooral de 'Rembrandt' schoen, een beschermde merknaam. Men noemde de fabriek dan ook vaak de 'Schoenfabriek Rembrandt'. In 1970 stopte het bedrijf met de productie van schoenen. Er werkten toen nog 56 mensen. Ze werd het slachtoffer van de algemene afname van de Nederlandse schoenenproductie door de goedkopere concurrentie uit het buitenland.
De gebouwen bleven eigendom van de vennoten van de firma, namelijk S.A. Oerlemans (Stefanus Arie (1920-2012), zoon van Stefanus Ydus) en J.W. Maris (Jan Willem (1917-2007), schoonzoon van Hendrik Kerst, gehuwd met Eva Cornelia Kerst in 1943). Zij gingen vanaf 1 oktober 1970 de gebouwen verhuren aan verschillende bedrijven. Op 24 juli 1992 werden de gebouwen uiteindelijk gesloopt en vervolgens verleende de gemeente Sprang-Capelle op 15 juni 1993 vergunning voor de bouw van 8 woningen op het terrein.
1.2. Geschiedenis van het archiefbeheer
2. Inhoud en structuur van het archief
2.1. Verantwoording van de bewerking
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
3.1. Openbaarheidsbeperkingen
3.2. Citeerinstructie
4. Verwant materiaal
4.1. Verwante archieven
4.2. Publicaties

Kenmerken

Datering:
1915-1993
Titel:
Schoenfabriek Firma Kerst en Oerlemans, Capelle
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Firma Kerst en Oerlemans, schoenfabriek te Capelle
Auteur inventaris:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Huidige gemeente:
Waalwijk
Archieftitel:
Schoenfabriek Firma Kerst en Oerlemans, Capelle
Jaar van inventarisatie:
2020
Auteur:
L.M.C. Verwimp, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Omvang:
0,375 m
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Uitgever:
Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heusden
Thema trefwoorden:
Archiefvormer(s):