Uw zoekacties: Kaarten en tekeningen
Kaarten en tekeningen

 

- Topografische kaarten

- Kadastrale kaarten

- Tekeningen; bv. plattegronden, ontwerpen/tekeningen van gebouwen, diploma’s

- Affiches

- Prenten

- Beschrijvingen van (series) niet gedigitaliseerde foto’s

 

Hoe doorzoekt u de collectie?

 

Klik op de zoekbalk, bekijk eventueel eerst de ‘Zoektips’ linksonder in het zoekscherm en tik vervolgens uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’. De beschrijvingen waar de zoekterm in voorkomt, verschijnen in beeld.

In de linker kolom staan filters waarmee u de zoekresultaten verder kunt verfijnen, bijvoorbeeld op plaats.

 

Gedigitaliseerde kaarten en tekeningen

 

Wilt u in één oogopslag kunnen bekijken welke onderdelen van deze collectie gedigitaliseerd zijn? Gebruik dan het filter ‘Bestanden’ aan de linkerzijde en klik op ‘Met bestand(en)’.

 

Een kaart of tekening inzien?

 

Rechtsboven de beschrijving is een aantal icoontjes zichtbaar. Het meest rechtse icoon (Aanvragen) kunt u gebruiken wanneer u de betreffende kaart of tekening in de studiezaal wilt komen bekijken. Een instructie hoe dit online aanvragen werkt, vindt u hier.

 

Filter: Doeverenx
beacon
1  kaarten en tekeningen
 
 
 
 
Prent
DIV003 Historieprent, kopergravure, naar een tekening naar het leven door H. Kobell, (Amsterdam), De Wed. Loveringh en Allart, (1776), een van de zeven prenten die zijn opgenomen in J.H. Hering, Bespiegeling over Neerlandsch waternood tusschen 14en en 15en November 1775, Amsterdam, De Wed. Loveringh en Allart, 1776. Bij regen en stormwind zijn mensen in de weer met het op de dijk brengen van paarden, koeien en schapen. Aan beide kanten van de dijk staat water. Links staat een vervallen gotisch kerkje en rechts zien we een bruggetje over een riviertje. Op de voorgrond legt een bootje aan met mensen die hun huizen zijn ontvlucht. Er is ook een verdronkene aan boord. Op de dijk wordt een andere verdronken man of vrouw in een lijkzak gestopt. De hemel is vol donkere wolken. Enkele stralen zonlicht breken door. Er is hoop, lang niet alles is verloren, Muller 4302, Bij de novemberstorm van 1775 stroomde het water van de Maas op 60 plaatsen over de dijken bij Doeveren en Drongelen in het Land van Heusden. Even buiten Doeveren passeert de Zeedijk het Oude Maasje, dat van het vestingstadje Heusden komt. Deze plek is waarschijnlijk afgebeeld op de prent., 1775
Datering:
1775
Titel:
Gezicht van het Bergsche Veld, in het Land van Heusden, aan de Doversche Sluis, in de overstrooming, den 15den nov. 1775
Origineel/Kopie:
Origineel
Kleur/zwart-wit:
Zwart-wit
Drager:
Papier
Aantal:
1
Opmerkingen:
Zie ook in de fotocollectie nr. hsd06849.
Techniek:
Gravure
Afmeting:
32 x 45 cm
Maker:
Noach van der Meer (1741-1822), naar een tekening van H. Kobell, (Amsterdam), De Wed. Loveringh en Allart, (1776)
Datering:
1775
Uiterlijke vorm:
prent
Plaatsnaam:
Doeveren, Heusden
Beschrijving:
Historieprent, kopergravure, naar een tekening naar het leven door H. Kobell, (Amsterdam), De Wed. Loveringh en Allart, (1776), een van de zeven prenten die zijn opgenomen in J.H. Hering, Bespiegeling over Neerlandsch waternood tusschen 14en en 15en November 1775, Amsterdam, De Wed. Loveringh en Allart, 1776. Bij regen en stormwind zijn mensen in de weer met het op de dijk brengen van paarden, koeien en schapen. Aan beide kanten van de dijk staat water. Links staat een vervallen gotisch kerkje en rechts zien we een bruggetje over een riviertje. Op de voorgrond legt een bootje aan met mensen die hun huizen zijn ontvlucht. Er is ook een verdronkene aan boord. Op de dijk wordt een andere verdronken man of vrouw in een lijkzak gestopt. De hemel is vol donkere wolken. Enkele stralen zonlicht breken door. Er is hoop, lang niet alles is verloren, Muller 4302, Bij de novemberstorm van 1775 stroomde het water van de Maas op 60 plaatsen over de dijken bij Doeveren en Drongelen in het Land van Heusden. Even buiten Doeveren passeert de Zeedijk het Oude Maasje, dat van het vestingstadje Heusden komt. Deze plek is waarschijnlijk afgebeeld op de prent.
Geografische namen: